info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanskaanställda får hjälmar med visir

De anställda på Skanska ska få nya och säkrare hjälmar. Den viktigaste finessen är ett visir för att skydda ögonen som är infällbart i hjälmen.

Ögonskadorna är många i byggbranschen. Men nu ska Skanskas anställda få en bättre chans att skydda sina ögon. Från den första juni och fram till den sista december i år ska hjälmarna på alla Skanskas svenska byggarbetsplatser bytas ut.
– Den viktigaste förändringen är att hjälmen har ett integrerat visir som är lätt att fälla in i hjälmen när man inte behöver använda det, berättar Jörgen Karsten på leverantören Procurator.
Många ögonskador i byggbranschen beror på att byggnadsarbetarna inte använder skyddsglasögon när de skulle behöva dem. Orsaken är att det ofta upplevs som besvärligt att bära med dem och ta på dem. Därför kom lösningen med visir som är infällbart i hjälmen.

Den nya hjälmen har en konstruktion som är rekommenderad av Byggnads.
– Vi vill höja säkerheten och medverka till att förbättra den personliga skyddsutrustningen, säger Skanskas Gunnar Öhlund.
Hjälmen är också försedd med en reflex för att förstärka synbarheten. Den har låg vikt, bättre passform och en kort skärm för att man ska se bättre.
I samband med att hjälmarna byts ut kommer också alla hörselskydd att bytas. Det nya hörselskyddet är konstruerat så att man kan höra det man vill samtidigt som man skyddar sig mot skadligt buller.

Skanskas gamla hjälmar för byggnadsarbetare var gula, men de nya är blåa. Totalt byts cirka 10 000 hjälmar ut. Skanskas färgsystem kommer att se ut så här: blått för yrkesarbetare, grönt för skyddsombud, vitt för arbetsledare, grått för kontrollanter och rött för lärlingar/besökare. Den sistnämnda är dock utan reflex.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanskaanställda får hjälmar med visir

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig