info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska vill sänka östgötalöner

Skanska har en ny policy när det gäller ackord i Östergötland. Policyn innebär en lönesänkning med tio kronor, menar byggnadsarbetarna som protesterar.

Ackordsförhandlingar har strandat på tre Skanska-arbetsplatser i Östergötland den senaste tiden. Ett äldreboende i Finspång, ett bygge i Åby och en arbetsplats i Linköping med totalt ett 25-tal anställda berörs.
– De drar ner timantalet i underlaget och vill sänka riktpunkten. Den enda förklaringen vi får är att de gör så i Jönköping, säger Daniel Larsson, lagbas i Finspång.
Skanskas löneförhandlare i Jönköping, Krister Johansson, har tidigare inte förhandlat i Östergötland. Han bekräftar att det handlar om en policyförändring.
– Här i Jönköping har vi gjort underlag med nybyggnadslistan som Byggnads och Sveriges Byggindustrier är överens om sedan den infördes 1999. Nu vill vi använda samma struktur i Östergötland, säger han.
I Jönköping är också ackordsriktpunkten, den förtjänst som utgår per timme om laget producerar enligt förväntan, lägre än i Jönköping.
– Det syns i lönestatistiken vad Jönköpingsmodellen skulle innebära, konstaterar Daniel Larsson.
– I Jönköping ligger förtjänsten drygt tio kronor lägre än i Östergötland.
Krister Johansson säger att ambitionen inte är att sänka lönerna men att införa en gemensam struktur. Han anser att Byggnads och Skanska tillämpat ackorden på ett felaktigt sätt i Östergötland tidigare.
Men de Skanska-anställda i Östergötland vill inte få sänkt lön. De arbetar normalt just nu men enligt Daniel Larsson är det svårt att motivera laget som väntat sedan i februari på en överenskommelse.
– Vårt tålamod är snart slut, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska vill sänka östgötalöner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig