info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska utreder behov av varsel

Skanska ser över sin organisation för att anpassa verksamheten till en sämre byggkonjunktur. - Vi utreder frågan och kommer troligen att lägga varsel senare i år. Vi vet ännu inte hur omfattande det blir, säger Peter Gimbe, pressansvarig på Skanska. I dag på morgonen har bolaget lämnat sin rapport för det tredje kvartalet. Vinsten ökade, men bolaget ser en tydlig nedgång för byggsektorn under det närmaste året.

Det är framför allt Skanskas verksamheter i Norden och då främst den delen som sysslar med bostäder som kommer att drabbas av varsel. Skanska har skickat ut signaler till de olika affärsenheterna om att de måste se över sina kostnader och anpassa kostymen till en verklighet med lägre aktivitet i byggandet.
– I första hand ska vi organisera om för att sänka kostnaderna och det slår mest mot tjänstemannasidan, men i ett senare skede kommer det säkert att bli tal om att dra ner antalet anställda när det gäller produktionssidan, säger Peter Gimbe.
Den nedgång som Skanska sett i marknaden gäller främst Norden och ett varsel på denna marknad lär komma före jul.
– Det är omöjligt idag att säga hur många som drabbas och när varslen kommer att läggas. Det kan bli en del före årsskiftet och en del efter. Vi vet inte just nu, säger Peter Gimbe.
I nuläget planerar Skanska inga neddragningar när det gäller företagets omfattande verksamhet i USA.
Siffrorna i bolagets kvartalsrapport visar på en vinst på 4 013 miljoner kronor under årets sju första månader, vilket är en lite förbättring jämfört med samma period 2007. Rörelseresultatet för byggverksamheten minskade visserligen med 12 procent under januari till september, men vinsten lyfte tack vare reavinster i samband med försäljningar av kommersiella fastigheter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska utreder behov av varsel

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig