info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska tveksamt till fortsatt utredning

Tvekan inför vad en public inquiry skulle tillföra. Inga kommentarer om ersättningarnas storlek. Det är några besked från presstaleskvinnan Lizzie Sparrow på Skanska UK.

Lizzie Sparrow uppger att 698 personer har blivit kompenserade genom fallet i High Court, samt att 360 har fått pengar via det system för kompensation som företagen själva satt upp vid sidan om domstolsprocessen. Men Skanska vill inte säga något om vilka belopp som betalats ut, eller kommentera fackets uppgifter om över en halv miljard kronor.

Facken och arbetarna kräver en public inquiry. Skulle det vara motiverat ur Skanskas perspektiv?
”Det är upp till regeringen att bestämma. Om det blev en public inquiry skulle vi samarbeta fullt ut. Men vi ifrågasätter vad den skulle tillföra, frågorna har undersökts ordentligt av the Scottish Affairs Select Committe (en kommitté med parlamentsledamöter). Frågorna har också blivit väl luftade i rättsprocessen. Företagen, inklusive Skanska, har bett om ursäkt, betalat kompensation och åtagit sig att säkerställa att prövningar inför anställningar aldrig påverkar arbetare i byggsektorn orättvist igen.”

Kommer Skanska agera för att anställa eller omskola arbetare som varit registrerade? Är det en del av överenskommelsen?
”Skanska anställer arbetare till sina projekt via underentreprenörer. Dessutom finns det lagar gällande att favorisera en grupp arbetare framför en annan i anställningsprocessen. Anställning av enskilda arbetare var inte del av uppgörelserna.”
Lizzie Sparrow skriver att svartlistning är mot normerna i Skanska. Hon uppger att man samarbetat i utredningsarbetet om The Consulting Association, samt gjort en egen utredning och vidtagit interna åtgärder.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska tveksamt till fortsatt utredning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig