info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska tar strid för bonuslön

På Fryxellska skolan i Västerås arbetar fem skanskaanställda på stupstockslön, 103 kronor per timme, sedan den 2 februari. Orsaken är att de inte accepterar Skanskas bonuslönesystem.

– Det börjar bli jobbigt. Nu säljer Skanska bort valvgjutningar och andra jobb trots att de vet att det blir dyrare än om vi gör det, säger en av byggnadsarbetarna som bygger ny idrottshall åt skolan.
Jobbet påbörjades i december. Redan från starten stod det klart att Skanska inte var beredda att diskutera något annat än ett bonuslönesystem liknande det man använt bland annat i Västsverige.
– Vi har inte fått något underlag. De vill att vi ska ta deras system rakt av, säger Göran Tinglöv, mätningsföreståndare på Byggnads i Västerås.

Enligt de anställda på arbetsplatsen innebär Skanskas bud att de skulle nå genomsnittsförtjänsten i avdelningen om bygget ger 20 procents vinst i förhållande till kalkyl.
– Vi vet att inget Skanskabygge ger mer än fem procents vinst i förhållande till kalkylen. Blir det mer så för arbetscheferna över pengar mellan olika objekt och det har vi ingen som helst möjlighet att kontrollera, säger en i bygglaget.

Skanskas ansvarige löneförhandlare, Bengt Källvik, tillbakavisar den uppgiften. Han menar att man hade nått 140 kronor per timme om bygget följt kalkylen.
Samtidigt som konflikten på Fryxellska skolan har lokala förhandlingar på ett annat Skanskaprojekt i Västerås strandat. Det handlar om samma skillnader i syn, de anställda vill arbeta på ackord medan Skanska vill använda bonuslön.
Bengt Källvik på Skanska anser att de återkommande konflikterna i Västerås beror på att byggnadsarbetarna där känner stark solidaritet med facket och att de lyder när Byggnads säger att de inte får använda bonussystem.
På Fryxellska skolan säger en av de anställda:
– Vi vill jobba på och kunna påverka lönen. Deras bonussystem har vi inget inflytande alls över.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska tar strid för bonuslön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig