info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska riskerar åtal för dålig kran

Skanska struntade i besiktningsorganets anmärkningar och arbetsmiljöverkets allvarliga påpekanden och fortsatte att använda tornkranen trots flera brister. Nu åtalsanmäls Skanska för sitt agerande.

Det var i början av juni som arbetsmiljöverket begärde att få ta del av besiktningsprotokollet, från besiktningen av en 40 meter hög tornkran på ett Skanska-bygge i Luleå.
Det visade sig att kranen hade flera brister: bland annat satt ett stag löst, det saknades skylt med information om tillåten last och det saknades också beräkningar av hur tung last fundamentet i kranen klarade. Besiktningsorganet Det Norske Veritas belade därför kranen med körförbud, till dess att bristerna var åtgärdade.

När arbetsmiljöverkets bygginspektör läst protokollet, kontaktades Skanska direkt. Bygginspektören kunde från sitt kontorsfönster se att kranen användes för fullt, den syns över hela Luleå.
Skanska tillfrågades om bristerna hade åtgärdats, men fick ett nekande svar.
Arbetsmiljöverket inspektör förklarade att kranen på inga villkor fick användas. Trots detta samtal, fortsatte arbetet med kranen som om inget hade hänt.
Detta fick biträdande tillsynsdirektören samt arbetsmiljöinspektören att besöka arbetsplatsen, vilket ledde till att arbetet med kranen stoppades.

– Det handlade i första hand om att det kunde hända en olycka, säger inspektören Maud Granström, som ser allvarligt på att Skanska nonchalerade resultatet av Det Norske Veritas besiktning.
– Vissa regler är straffsanktionerade, det vill säga om man bryter mot regeln, kan det blir böter. Här var det ett brott mot en föreskrift som handlar om besiktningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska riskerar åtal för dålig kran

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig