info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska omplacerar i lönetvist

Sex Skanskaanställda på ett bygge i Göteborg omplaceras till andra arbetsplatser mitt i en lönetvist. De ser omplaceringen som en bestraffning för att de inte accepterar bonuslön.

I Mölndal, utanför Göteborg bygger 16 Skanskaanställda en ny anläggning åt Astra Zeneca. En löneförhandling på arbetsplatsen har strandat, central förhandling väntar.
– De sade rent ut i tisdags att om vi inte accepterar deras förslag så tömmer de arbetsplatsen, berättar Ove Svensson, en av byggnadsarbetarna.
På torsdagsmorgonen blev Ove och tre av hans arbetskamrater omplacerade till en arbetsplats vid Kortedala torg. Ytterligare två har fått besked att de ska flyttas till ett skolbygge i Olofstorp.

Lönetvisten handlar om Skanskas omdiskuterade bonuslönesystem. Skanska har erbjudit en grundlön på 130 kronor per timme plus en bonus på distriktets resultat. Liknande bonussystem har tidigare givit en utdelning på mellan 1:40 och 9 kronor per timme.
– Det ger för dålig förtjänst. Vi vill ha upp lönenivån eftersom vi har halkat efter när det här bonussystemet använts, säger Ove Svensson.
Byggnads avdelning har i samråd med de anställda föreslagit flera andra modeller för att ge en möjlighet till påverkan på lönen på arbetsplatsen. Men Skanska har inte velat avvika från det ursprungliga förslaget.
De anställda ser omplaceringarna som ett sätt för Skanska att undvika en central förhandling. Bonussystem på distriktsnivå är, enligt tidigare prövningar, inte tillåtet enligt det gällande kollektivavtalet.

Skanskas officiella kommentar är att omplaceringarna inte har något med lönetvisten att göra.
– Förflyttningar är en normal företeelse, i synnerhet om man har ambitionen att inte behöva säga upp personal, säger Hans Hörnqvist, ansvarig för yrkesarbetarfrågor i Skanska Sverige AB.
Han beklagar om de anställda uppfattat det som en del i lönetvisten.
– I så fall har vi varit otydliga i vår information, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska omplacerar i lönetvist

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig