info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska och NCC tar bort byggifter

Byggföretagen NCC och Skanska ska minska användandet av skadliga ämnen och har därför antagit en avvecklingsplaner för ämnen som företagen inte längre vill ha i sin produktion.

– Vi vill få bort skadliga ämnen från vårt byggande, av hänsyn både till byggnadsarbetare och de som ska bo i husen, säger Anna Sander, miljöchef på NCC.
– Jag tror att besluten leder till en förbättring både för byggnadsarbetarnas arbetsmiljö och den yttre miljön, säger Johan Gerklev, miljöchef på Skanska Sverige.
NCC antog i början av den här veckan sin avvecklingsplan som går ut på att få bort åtta olika ämnen från produktionen. Företaget ska gå igenom i vilka produkter de finns och undersöka hur de kan ersättas.
På avvecklingslistan finns bland annat: bly-och blyföreningar, vissa bromerande flamskyddsmedel, dibutylftalat, vilket bland annat finns i det uppmärksammade tätningsmedlet Taccs, kadmium och kadmiumföreningar, klorparaffiner, och kvicksilver-och kvicksilverföreningar.
I våras bestämde Skanska sin inriktning när det gäller skadliga ämnen.
Skanska har en global förbudslista med fem ämnen och en nationell förbudslista med ett 15-tal ämnen som inte får användas. På den nationella förbudslistan finns bland annat krom, klorerade lösningsmedel och akrylamid. Ett 25-tal ämnen finns på en avvecklingslista för att vara helt borta ur produktionen år 2004. I listan ingår samma ämnen som NCC ska avveckla.
Något hundratal ämnen är godkända att använda på Skanska byggen under bevakning.
På Skanska finns nu en kemdatabas, där de anställda ska kunna få besked om olika ämnen och hur man ska arbeta med dem. Också NCC har en databas där ämnena som ska förbjudas ska finnas upptagna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska och NCC tar bort byggifter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig