info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska drar ner på berg- och brojobb

Den gamla division berg och bro avvecklas. Minst 80 jobb försvinner, utöver de 167 som sades upp i oktober.

Ytterligare uppsägningar väntar på Skanskas anläggningsdivision. Ett 80-tal tjänstemän är varslade och divisionschef Per Brusk säger att ytterligare uppsägningar kan bli aktuella.
Uppsägningarna sker samtidigt som anläggningsverksamheten organiseras om på grund av en kraftig nedgång på marknaden för anläggnings- och underjordsjobb. De verksamheter som fanns i division Berg och bro fram till semestern 2001 delas nu upp. Översiktligt beskrivet koncentrerar Skanska specialistfunktioner på division anläggning medan verksamheterna läggs ut på de båda divisionerna Stockholm och Väst.

En första omgång uppsägningar genomfödes i oktober då 167 anläggningsarbetare sades upp. Nu pågår förhandlingar om uppsägning av ett 80-tal tjänstemän. Och enligt Per Brusk kan det finnas behov av fler uppsägningar av kollektivanställda.
– Vi har en stor andel i Södra Länken i Stockholm och det finns inga liknande projekt på gång nu. Dessutom har vi haft lönsamhetsproblem, säger Per Brusk.
Källor i Skanska säger till Byggnadsarbetaren att norska och finska företag etablerat sig i Sverige med en tuff priskonkurrens. Norska Veidekke har till exempel satsat på att etablera sig i Sverige bland annat genom nyanställningar av personal som fått lämna Selmer sedan Skanska köpte företaget.
Per Brusk bekräftar att framför allt den norska konkurrensen förändrat prisbilden.
– Vi försökte hänga med genom att räkna tufft och det har vi fått tillbaka i form av dålig lönsamhet, säger han.

Per Brusk kontaktar Byggnadsarbetaren när han läst nyhetstexten och meddelar att det inte är korrekt att det kommer att bli fler uppsägningar av kollektivanställda i samband med den pågående omorganisationen. Han säger att han uppfattat frågeställningen som mer generell och som att den avsåg ett längre tidsperspektiv.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska drar ner på berg- och brojobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig