info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska bygger klart i Hallandsåsen

Det Skanska-ledda konsortiet Skanska/Vinci HB får i uppdrag att bygga färdigt tunneln genom Hallandsåsen. Kontraktet är värt cirka 3,7 miljarder kronor.

Det är Banverket som nu bestämt sig för entreprenör till Hallandsåsbygget. Och valet föll på konsortiet där Skanska har en andel på 60 procent och det franska byggföretaget Vinci en andel på 40 procent.

Kontraktet är villkorat och förutsätter att Miljödomstolen godkänner Banverkets ansökan om vattenläckage och att Båstad kommun ger bygglov. Byggstart beräknas tidigast kunna ske våren 2003.

Tunnelbygget ska genomföras med en internationellt beprövad metod, som tidigare inte använts i Sverige. Den innebär en kombination av borrning med tunnelborrmaskin och tätning med prefabricerade betongelement; lining. Tunnelborrmaskinen kommer att utföra hela byggprocessen. Det innebär att tunnlarna blir inklädda och tätade direkt bakom maskinen. Därmed ska vattenläckage begränsas till en kortare sträcka och kortare tid, jämfört med andra metoder. Just vattenläckage har annars varit ett mycket stort problem i åsen.

Denna metod har tidigare använts av Vinci, som är internationellt ledande då det gäller borrade och betonginklädda tunnlar. Vinci har tidigare bland annat medverkat vid tunnelbygget under engelska kanalen och Öresundsförbindelsens tunnel.

Det var Skanska som var entreprenör när bygget för fem år sedan avbröts efter miljöskandalen med Rhoca Gil som skadade byggnadsarbetare och miljö.

– Vi är stolta över att få det här förtroendet. Det är ett bevis på att vi lärt oss av det tidigare misslyckandet. Dagens Skanska har ett en mycket hög miljömedvetenhet och stor kunskap om riskerna, säger Skanska Sveriges vd Mats Williamsson.
– Det var sammantagt bästa anbudet och klarar de mycket höga krav på miljö och säkerhet som Banverket ställer, säger generaldirektör Bo Bylund.

Enligt Banverket finns nu flera system och grupper för granskning och kontroll av miljö och kemikalier.
Går allt enligt planerna ska det första tåget kunna köra genom tunneln år 2011.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska bygger klart i Hallandsåsen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig