info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska: "Borde haft bättre kontroll"

Det har brustit i rutinerna och nu ska Skanska se över vad som gått fel när byggnadsarbetare i flera omgångar exponerats för asbest. Byggnads tycker att företagen lämpat över ansvaret på de anställda.

Mats Eriksson, distriktschef på Skanska i Umeå, beklagar att byggnadsarbetare utsatts för asbest.
-Vi ser mycket allvarligt på att medarbetare har utsatts för risker.
Han säger att företaget har rutiner för att sådana här saker inte ska hända, men att någonstans i kedjan har det brustit.
Men skulle inte Skanska kontrollerat provtagning och sanering bättre?

– Med facit i hand kan vi konstatera att vi borde ha haft bättre egenkontroll. Men det är en av de saker vi ska se över när vi nu går igenom våra rutiner, säger han.
Området kommer nu att saneras och Skanska ska utreda vad som gått snett. Mats Eriksson säger att rutinerna kan behöva förstärkas, då det gäller såväl provtagning som sanering.
-Vi har också anlitat en oberoende expert som får gå igenom hur man ska säkerställa arbetet på den aktuella arbetsplatsen, säger han.

Allvarliga risker

Anders Morin, Byggnads regionala skyddsombud i Umeå är upprörd över hur hans medlemmar behandlats. Att de i tre olika omgångar har utsatts för allvarliga risker.
– Det är misshandel av våra medlemmar. Fysiskt för att de riskerar att bli sjuka i allvarliga sjukdomar, psykiskt för att de måste leva med oron om de kommer att drabbas.
Han säger att medlemmar och skyddsombuden på arbetsplatsen har gjort en stor insats då de upptäckt och stoppat farliga jobb.
– De har tagit det ansvar de inblandade företagen och landstinget skulle ha tagit. Det här skulle upptäckts och åtgärdats i ett tidigare skede och det är såväl byggherrens, som entreprenörernas och arbetsgivarnas ansvar, säger han.
Det måste vara ett allvarligt systemfel i planeringen av arbetet, menar han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska: "Borde haft bättre kontroll"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig