info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska betalar tunnelarbetares skatt

Skanska erbjuder sig idag att betala skatten på de skadestånd som 22 tunnelarbetare fick efter exponeringen för akrylamid i Hallandsåsen.

När Skanska använde tätningsmedlet Rhoca-Gil i Hallandsåsen fick 22 tunnelarbetare nervskador som läkarna kunde koppla till det giftiga ämnet akrylamid, som finns i tätningsmedlet. I en förhandling enades Skanska och Byggnads om att Skanska skulle ersätta de skadade med skadestånd på mellan 20 000 och 50 000 kronor.
Enligt Byggnads skulle dessa skadestånd vara skattefria eftersom de var att betrakta som ersättning för sveda och värk enligt skadeståndslagstifningen. Skanska ansåg däremot att ersättningarna var skattepliktiga och drog skatt från beloppen.

Byggnads uppmanade då de 22 att göra avdrag motsvarande den skatt de betalat på skadestånden. I en del fall godkändes avdragen medan andra skattemyndigheter avslog begäran.
Nu har det första ärendet prövats i en länsrätt. Rätten fann att skadeståndet är att betrakta som skattepliktig inkomst.

Beslutet i länsrätten fick igår Skanska att besluta att erbjuda de 22 skadade en kompletterande ersättning, så att faktiskt får de skadeståndsbelopp som förhandlingen slog fast.
– Vi har hela tiden ansett att skadestånden är skattepliktiga. Men eftersom tunnelarbetarna uppfattat 20 000, 30 000 eller 50 000 kronor som de belopp de faktiskt skulle erhålla så har vi beslutat att erbjuda dem kompletterande ersättning upp till de beloppen, säger Jan Lindgren, informationschef på Skanska Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska betalar tunnelarbetares skatt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig