info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skanska anklagas för mutor i Brasilien

Skanska anklagas för kartellbildning och för att ha betalt mutor till Brasiliens statliga oljebolag Petrobras. Brasilianska åklagare kommer nu att väcka åtal mot byggföretaget Skanska.

Cirka 25 byggföretag anklagas förr att ha bildat kartell och delat upp kontrakt på oljeledningar, raffinaderier och plattformar mellan sig. Bolagen turades om att betala mutorna till Petrobras chefer, avslöjar Ekot. Åklagaren Carlos Fernando dos Santos Lima kommer att väcka åtal mot Skanska om en dryg månad och sedan ska domare avgöra om fallet tas vidare. Men det finns flera bevis som vittnesmål, telefonavlyssning och dokument som visar på att Skanska deltagit i företagskartellen.

Pengarna lämnades över på lyxhotell

En av Petrobras chefer har erkänt att han har tagit emot flera miljoner i mutor från Skanskas representant i Brasilien, pengar som ska ha lämnas över på ett lyxhotell i Rio de Janeiro. Åklagaren Carlos Fernando dos Santos Lima har delat information med amerikanska myndigheter, vilket kan få konsekvenser även för Skanskas verksamhet i USA. Amerikanska myndigheter har varit mycket intresserade av informationen. Enligt åklagaren har Skanska inte velat samarbeta med vare sig åklagare eller polis i Brasilien.
Den uppgiften tillbakavisas av Skanskas amerikanske styrelseordförande Stuart Graham. Skanskas ledning i Sverige har avböjt att kommentera Ekots uppgifter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skanska anklagas för mutor i Brasilien

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig