info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skandalbygge i Stockholm

Stora hål utan skyddsräcken i betongvalven, dålig belysning och oerhört dammigt och skräpigt. Det är arbetsmiljön på ett bygge mitt i centrala Stockholm.

Men Yrkesinspektionen anser inte att bristerna är tillräckligt allvarliga för att stoppa bygget.
Arbetsplatsen ligger mellan två av höghusen vid Hötorget. Entreprenör är byggledningsföretaget Projektbyrån Roland Korsén AB. De har hyrt in åtta medelstora och åtta små byggbolag som gör jobbet.
Underentreprenörerna trängs på en liten yta med att renoverings- och ombyggnadsarbeten. Eftersom byggnaden ritas om allt eftersom det blir klart med nya hyresgäster blir arbetet svårplanerat. Därför tvingas rivningsarbetare bila betong och riva ned gamla avloppssystem bara ett par meter från stenläggarna som arbetar med marmorläggning. Ett jobb som kräver millimeterprecision.
– För ett par dagar sedan höll en vägg på att rasa över oss, men en av rivningskillarna lyckades köra fram en bobcat och stötta upp väggen med skopan, säger stenläggaren Peo Lindner.
– Vi har tjatat i veckor på arbetsledningen att säkerheten måste bli bättre. De säger att de ska fixa problemen men ingenting händer, säger Peo Lindner.
Samordningsansvaret på arbetsplatsen har Jonas Lundström på Roland Korsén AB.
– Jag ska samordna verksamheten, men det är respektive arbetsgivares uppgift att se till att de anställda följer de föreskrifter som finns, säger Jonas Lundström som påstår att han inte fått några klagomål.
Det är inte bara Peo Lindner som motsäger det påståendet. Flera byggnadsarbetare säger att de personligen varit uppe och klagat hos arbetsledningen.
Yrkesinspektionen har anmärkt på att arbetsplatsen är skräpig, att det saknades skyddsräcken på rullställningar, dåliga stegar, dålig belysning, elsladdar på golvet och att en del maskiner inte var i fullgott skick.
På fredag i denna vecka ska bristerna vara åtgärdade.
I nästa nummer av tidningen Byggnadsarbetaren kommer ett reportage om arbetsplatsen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skandalbygge i Stockholm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig