info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skandalbolaget når inte rätten

Atlancobolagen stämdes på nitton miljoner för hur de betalat arbetarna på kraftverksbygget i Hissmofors i Jämtland. Nu läggs målet ner då bolagen inte finns kvar.

– Sättet att förnedra folk på är under all kritik, erfarna yrkesarbetare orkar inte med det, sa en arbetare till Byggnadsarbetaren då vi granskade Atlanco Rimecs verksamhet 2012.
Då var den irländska bemanningskoncernens företag verksamma på NCCs kraftverksbygge i Hissmofors utanför Östersund. Det bygget kom att leda fram till den nu nedlagda domstolsprocess där Byggnads hade krav på nästan nitton miljoner kronor.
Byggnads hävdade att företagen inte betalat löner och ersättningar enligt kollektivavtalet, samt att man dragit pengar för sociala avgifter på ett felaktigt sätt.
– Jag tror att det mesta hamnar i företagets fickor, sa en av arbetarna om avdragen 2012.

Moderbolaget likviderat

Byggnads stämning kom in till Arbetsdomstolen sommaren 2014. Ett halvår senare hade ett av bolagen likviderats, vilket innebar att det inte längre kunde ställas till svars. Byggnads gjorde då en ny stämning och riktade sina krav uppåt i bolagsstrukturen, mot moderföretaget Atlanco Rimec Group.
Nu har även det målet lagts ned.
Ombudsmannen Timo Anttila på Byggnads säger att det beror på att också moderbolaget nu är likviderat och att det då inte går att komma åt företagen.

Tidigare mål förliktes

Nu faller därmed kraven på höga skadestånd till Byggnads samt på sammanlagt 400 000 kronor till de två av arbetarna som var medlemmar i facket.
Det är inte första gången Byggnads har svårt att driva sina krav mot Atlanco Rimec ända in i mål. I två stämningar från 2010 krävde man företaget på 29 respektive 9,7 miljoner kronor för lönekrav och föreningsrättskränkning. Det slutade med en förlikning som innebar att de fick betala 230 000 kronor. Förlikningen gjordes under fara för att domstolen inte skulle prövat tvisten om man gått vidare, Atlanco Rimec hävdade nämligen att Byggnads stämt fel företag inom koncernen.

Krav från Skatteverket

Även i andra europeiska länder, bland annat Frankrike har skandaler och rättsprocesser uppstått gällande koncernens verksamhet. Skatteverket i Sverige har också riktat stora krav mot bolagen.
Enligt Timo Anttila fortsätter verksamheten nu under nytt namn, men det saknas möjligheter att hålla kraven vid liv då det gamla moderbolaget upphört.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skandalbolaget når inte rätten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig