info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skandalbolag renoverade LO-borgen: "Genomfördes kontroller"

Golvläggare har vittnat om hemska arbetsförhållanden på Nordiska Golv, som också dömts för brott mot utlänningslagen. Men företaget har ändå fått göra ett stort renoveringsjobb av det fackliga högkvarteret LO-borgen, avslöjar tidningen Arbetaren.

Här har Nordiska Golv lagt 5 000 kvadratmeter parkett. Foto: Holger Ellgaard/Wikipedia

Både Byggnadsarbetaren och tidningen Arbetaren har tidigare berättat om usla arbetsförhållanden för anställda på företaget Stockholms Nordiska Golv och Bygg AB.

– Jag jobbade veckans alla dagar, ofta tolv timmar om dagen, säger en av de anställda som Byggnadsarbetaren pratade med.

Nordiska Golv och dess företrädare har också dömts för brott mot utlänningslagen, för att ha anlitat utländsk arbetskraft utan arbetstillstånd.

Enligt tidningen Arbetarens granskning har Nordiska Golvs utnyttjande av arbetarna pågått under tio års tid. Trots det kan Arbetaren avslöja att Nordiska Golv, som underentreprenör till Gäravhovs Bygg, fått lägga 5 000 kvadratmeter parkett i den byggnad i centrala Stockholm där LO har sitt huvudkontor – den så kallade LO-borgen. Renoveringen skedde 2015–2016.

Peter Forsström, som ansvarar för fastighetsfrågor på LO, säger till Arbetaren att: ”samtliga underleverantörer under upphandlingen fick uppvisa giltigt kollektivavtal samt referenser”.

Forsström säger också att det under byggperioden genomfördes två oannonserade kontroller av arbetsmiljö och att all närvarande personal hade giltiga ID06-kort.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skandalbolag renoverade LO-borgen: "Genomfördes kontroller"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig