info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skadade Petras slipper betala vård

Byggnadsarbetaren Petras Bagocius, som skadades allvarligt i en arbetsolycka i Sverige, slipper att betala den höga sjukhusräkningen på Karolinska sjukhuset. – Vi är glada. Det är en tung sten som har fallit från våra hjärtan, säger sonen Mantas Bagocius.

Petras Bagocius från Litauen fick mycket allvarliga hjärnskador vid en arbetsolycka i Rosersberg, norr om Stockholm, i början av november förra året. Efter olyckan vårdades han på neurointensiven på Karolinska sjukhuset i över en och en halv månad. Eftersom anställningsförhållanden var oklara var det länge ovisst vem som skulle betala den höga sjukhusräkningen i Sverige.
Nu har försäkringskassan beslutat att betala sjukhusräkningen på Karolinska sjukhuset.
Huvudskälet är att det har kommit fram uppgifter, bland annat ett anställningsintyg, som visar att Petras Bagocius var anställd hos arbetsgivaren.
– Det var rätt beslut. Vi är glada för det, eftersom det var huvudfrågan för oss, säger sonen Mantas Bagocius.

Petras Bagocius får också sjukpenning från försäkringskassan. Sjukpenningen baseras på den inkomst som han uppskattas ha haft före olyckstillfället. Dessutom får Petras Bagocius också ersättning från Afa-försäkring, eftersom arbetsgivaren hade kollektivavtal med Seko (maskinföraravtal).
Petras Bagocius vistas nu på ett sjukhus i Telsiai, på orten där han kommer ifrån. Hans tillstånd är ungefär detsamma som när Byggnadsarbetaren besökte honom i januari. Han känner fortfarande inte igen sina söner och kommer inte ihåg någonting.
– Läkarna i Litauen har bedömt honom som gravt invalidiserad, säger Mantas Bagocius.
Förundersökningen är nu nerlagd i ärendet. Leif H Johansson, åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, har beslutat att inte väcka åtal.
– Det gick inte att bevisa något. Vi kunde inte få fram några vettiga uppgifter i förhören med vittnen på arbetsplatsen, säger Leif H Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skadade Petras slipper betala vård

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig