info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skadad varnar för farliga trappor

Kolla bodtrappan. Den uppmaningen kommer från isoleraren Sune Johansson. Plötsligt rasade bodtrappan han stod på. Sune och hans kollega föll handlöst och båda bröt fötterna.

– Jag vill inte att detta ska hända någon annan, säger Sune.
Han hade nyss stått uppe på 35 meters höjd och svetsat en panna. När han vid 13-tiden gick in i boden för att äta lunch, slappnade Sune av och hade inte en tanke på några risker. Men efter lunchen hände det.
Han var på väg nerför trappan när han hörde ett brak bakom sig.

– Sedan gick allt så fort. Det small bara till.
Sune landade på bröstet mot trappräcket och blev sönderskuren under ansiktet. Hela hakan är sydd. Han hade märken av räcket längs hela kroppen.
– När jag såg mig i spegeln efter olyckan var det en chock.
Det var en stor järntrappa som var mycket tung. Därför fick den en väldig fart i fallet. Tre personer skadades varav två svårt, vid olyckan på Gärstaverken i Linköping. Sune, som är industriisolerare och hans kollega Bo Andersson, bröt båda bägge fötterna.
– Nu vill jag varna andra byggnadsarbetare, säger Sune.

Dagen efter olyckan var trappan borta och där fanns en ny trappa byggd på ställningar. Uthyrningsföretaget Altima, som gjort bodetableringen, hittade 14 liknande trappor inom företaget som antingen togs ned eller stöttades med stämp. Det är också montageförbud på den aktuella trappan tills vidare. Hos Altima pågår en utredning för att kontrollera om olyckan beror på materialfel eller en konstruktionsmiss.

Den olycksdrabbade trappan gick upp till den översta våningen i en bodetablering i två våningar. Den var fastsatt med två tolv millimeter grova krokar. Efter raset konstaterade man att dessa gått av. Trappan är en Pa-So bodtrappa och tillverkas av Pa-So Produkter i Avesta. Detta sätt att fästa med krokar har förekommit i många år, på en viss typ av bodar.
-Vi gjorde dessa krokarna efter beställarens önskemål, säger Reine Södergren, delägare i företaget.

Han berättar att Pa-So;s egen infästning fungerar på ett annat sätt. Den förankras bakom bodens balk.
Han tycker också att byggnadsarbetare ska kontrollera fästena på trappor.
– Det kan också finnas liknande ute som den här, fast av andra fabrikat, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skadad varnar för farliga trappor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig