info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sju procent sjuka på byggen

Sjukfrånvaron bland byggnadsarbetarna är mellan sex och sju procent i de stora byggbolagen. Det visar en kartläggning som Byggnadsarbetaren gjort.

Siffrorna omfattar både den korta och långa sjukfrånvaron, alltså från frånvaro för förkylningar till långtidssjukfrånvaro orsakad av till exempel belastningsskador.
Flera företag har tidigare varit förtegna med sin sjukfrånvaro men från den första juli förra året är bolagen skyldiga att visa sjukfrånvaron i sina årsredovisningar. Men redovisningarna för koncernerna är i flera fall ofullständiga. För att få jämförbara siffror för byggnadsarbetarna har Byggnadsarbetaren gjort en egen sammanställning genom att ringa runt och få den sammanlagda siffran för korttids och långtidssjukfrånvaro i företagen.

NCC låg lägst med 6,1 procent. Peab uppgav att sjukfrånvaron är 6,5 procent, JM att den är 7,1 procent och Skanska att den är 7,4 procent. Jämförelsen kan dock vara osäker. Det kan finnas skillnader i byggföretagens redovisningsrutiner som påverkar den slutliga siffran.
Men branschövergripande stämmer siffrorna, säger Björn Samuelson från BCA, byggindustrins centrala arbetsmiljöråd som i flera år följt företagens sjuktal.
– Bygg ligger under privata näringslivet i övrigt både bland yrkesarbetare och tjänstemän. Det rör sig om en halv till en procentenhet lägre.
Bland tjänstemännen i byggbranschen är sjukfrånvaron betydligt lägre än för byggnadsarbetarna.
Byggnads arbetsmiljöombudsman Kjell Johansson är dock tveksam till byggföretagens siffror.
– Jag undrar om siffrorna för byggnadsarbetare kan stämma för jag tycker att de låter väl låga. Vi ligger bland de högsta på arbetsmarknaden då det gäller belastningsskador och olycksfall. Det borde slå igenom mer på sjukskrivningarna, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sju procent sjuka på byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig