info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sju NCC-chefer inför rätta idag

I dag inleds rättegången mot de NCC-chefer som låg bakom avslöjandet av asfaltskartellen och som nu står åtalade misstänkta för att ha lurat till sig totalt 5 miljoner kronor från NCC.

Det är NCC som stämt de sju före detta cheferna och arbetsledarna. Fem personer står åtalade för grovt bedrägeri och tre för medhjälp till bedrägeri.
Enligt åklagaren har bedrägeriet gått till så att påhittade fakturor skickades in till NCC från olika företag, där det fanns ”medhjälpare”. Cheferna attesterade och betalade ut pengarna så att de hamnade hos företag som kontrollerades av de åtalade.
Fakturabeloppen uppgick enligt åklagaren till totalt cirka 5 miljoner kronor.

Samtliga åtalade nekar till brott och menar att betalningarna var ersättningar för kartelluppgörelser och pensionsersättningar och att detta var sanktionerat av NCC.
En av personerna, en före detta Sverigechef inom NCC har också, enligt åtalet, låtit NCC Byggservice genomföra en renovering av våtutrymmena i hans privata villa.
Kostnaden internfakturerades sedan NCC Anläggningar. Enligt åklagaren framgick det inte av fakturan vilken typ av jobb det var utan det stod: ”För lån av personal gällande ombyggnad av Östermalmsgrillen i Motala”.

Sverigechefen nekar till brottet som ingår i en separat del av bedrägeriåtalet, och menar att han är utsatt för en förföljelsekampanj från NCC.
Samme chef misstänks också för att ha låtit NCC betala en privat utlandsresa.
Rättegången i Linköping, som avslutas den 3 juli, sker trots att de åtalades advokater krävt att den skjuts upp i väntan på att konkurrensverket publicerar sin rapport om olagliga kartelluppgörelser. Enligt advokaterna skulle resultatet av utredningen kunna påverka utgången av bedrägerirättegången.
De sju cheferna finns också med i en annan rättsprocess. I arbetsdomstolen kräver de NCC på utebliven resultatlön. Tvisten i AD tas upp till förhandling någon gång i höst.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sju NCC-chefer inför rätta idag

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig