info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sju månader utan inkomst

I sju månader stod MS-sjuke byggnadsarbetaren Rolf Ewen helt utan inkomst. Orsak: han ansågs för frisk för att få sjukpenning men för sjuk för att få a-kassa.

I flera år har Rolf Ewen från Karlstad gradvis blivit sämre i sin kropp. I höstas fick han veta vad det var: sjukdomen MS, multipel skleros.
– Jag har en progressiv och svår form som innebär att jag gradvis blir allt sämre. Inga bromsmediciner hjälper, sjukdomen är obotlig, säger han.
En stor del av hans funktioner har slagits ut. Han har svårt att gå, domningar i benen, ont i ryggen och känner en total orkeslöshet. Enligt ett läkarintyg bedöms han inte klara arbete där man behöver vara uppe och gå längre än några minuter åt gången eller uppgifter som innebär att han måste gå längre än 100-200 meter.
– Jag blir bara svagare och svagare under dagen, säger han.

För sjuk för att jobba

Men samtidigt med kampen mot sjukdomen, slåss han för att få ekonomisk ersättning. Sjukdomsbeskedet i höstas kom efter att han kämpat i flera år med domningar och problem att gå. Det var så illa att han till slut sa upp sig från jobbet som snickare för ett par år sedan. Han orkade inte fortsätta arbeta. När han fick veta att han hade MS, var han därför arbetslös och gick på a-kassa.
– Jag insåg att jag inte kunde fortsätta att söka jobb, utan sjukskrev mig. Men jag fick en chock när det efter två månader kom ett avslag från Försäkringskassan. De ansåg att jag var för frisk för att få sjukpenning, berättar Rolf Ewen.
Efter sjukdomsbeskedet hade arbetsförmedlingen tagit bort honom som arbetssökande och han var utskriven ur a-kassan. Men Försäkringskassan uppmanade honom att gå tillbaka till a-kassan. När han sökte återinträde fick han nej, -han ansågs för sjuk för att arbeta.
-Det har varit hemskt att sitta här och inte veta hur jag skulle försörja mig. Jag stod helt utan inkomst och det har jag varit i sammanlagt sju månader, säger han.

Sålde huset

Sedan april arbetsprövar Rolf en timma om dagen för att man ska se vilken arbetsförmåga han har. Då får han aktivitetsersättning, så i maj i år fick han sin första ersättning sedan i höstas.
-Enda anledningen till att jag klarat mig utan socialbidrag är att jag tvingades sälja huset när jag blev sjuk, säger han.
Rolf säger att det är knappt han klarar den timma han arbetstränar och den ständiga oron för ekonomin tar på krafterna.
För att få hjälp har han vänt sig till Byggnads i Karlstad.
-Det är helt absurt att en sjuk människa ska hamnar mellan stolarna på det här sättet, säger ombudsmannen Tony Kyrk.
Facket ska nu överklaga Försäkringskassans beslut till förvaltningsrätten. Det rör sig om en period på drygt tre och en halv månad, fram till slutet av januari i år. Därefter finns en period som Försäkringskassan ännu inte beslutat om. Från slutet av februari och till april är det nu klart att Rolf Ewen ska få ut a-kassa.

Debatt i riksdagen

I fredags var Rolfs ärende uppe i riksdagen. Socialdemokratiske riksdagsmannen och byggnadsarbetaren Lars Mejern Larsson hade ställt en fråga i till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (m) med anledning av att människor hamnar mellan stolarna, mellan försäkringskassa och a-kassa. Kristersson får inte kommentera enskilda ärenden, men menade att regeringen gjort flera åtgärder för att förbättra samarbetet mellan myndigheterna. Uppenbarligen ger åtgärderna inte några effekter, menade Lars Mejern Larsson.
Byggnadsarbetaren har bett Försäkringskassan om en kommentar och återkommer senare med detta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sju månader utan inkomst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig