info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sextrakasserad får skadestånd

Anna Johansson vände sig till Byggnads för att driva ett ärende om sexuella trakasserier, men fackförbundet glömde att skicka ärendet vidare till central förhandling. Nu kompenserar Byggnads för misstaget och Anna Johansson får 20 000 kronor i skadestånd.

– Det känns bra. Det är bra att någon tar sitt ansvar. Men jag hade hellre velat att pengarna skulle komma från vvs-företaget, säger Anna Johansson, som är ett fingerat namn.
Det har varit många turer kring ärendet om Anna Johansson som utsattes för sexuella trakasserier på sin praktikplats under sin vvs-utbildning. Byggnadsarbetaren skrev om händelserna i maj 2013 (nr7) bland annat att handledaren hade uppträtt hotfullt och fällt flera grova, sexistiska kommentarer. Anna mådde dåligt efter händelsen och hade både mardrömmar och ångestattacker.

Oenighet runt en klausul

Efter avslöjandet i Byggnadsarbetaren tog Anna, på uppmaning av Byggnads, kontakt med Byggnads region Stockholm-Gotland som åtog sig att driva ärendet. Efter den första lokala förhandlingen bestämdes det att företaget ska betala Anna ett skadestånd på 20 000 kronor. Anna skulle ha fått pengarna den 25 oktober 2013, men företaget vill inte betala ut några pengar. Enligt Byggnads hängde det samman med oenighet runt en klausul om tystnadsplikt som företaget ville föra in i efterhand.

Ärendet slarvades bort

Även andra lokala förhandlingen vid årsskiftet slutade i oenighet och ärendet skulle skickas vidare till central förhandling. Men av någon anledning slarvades ärendet bort och det skickades inte vidare. När Anna Johansson tog kontakt med Byggnads under våren 2014 för att höra hur ärendet fortskred fick hon beskedet att preskriptionstiden gått ut och att Byggnads därför inte kunde driva skadeståndskravet vidare. Roger Johansson, chef för Byggnads avtalsenhet, rekommenderade därefter Byggnads region Stockholm-Gotland att ersätta henne för misstaget.

Fick inga pengar

Men för cirka två veckor sedan fick Anna beskedet från Byggnads-Gotland att hon inte skulle få några pengar, eftersom hon inte var medlem i Byggnads. Anna säger själv att hon inte uppmanades att bli medlem. Tomas Kullberg, ombudsman på Byggnads-Gotland, som drev ärendet lokalt bekräftar också att han inte uppmanade henne att gå med. Att man tog ett principbeslut om att driva ärendet ändå.

Får 20 000 i skadestånd

Vid ett styrelsebeslut i går ändrade sig Byggnads Stockholm Gotland och Anna Johansson nu får 20 000 kronor i skadestånd.
– Vi gör ett undantag från våra stadgar, eftersom hon inte är medlem. Under praktiken var hon elev och hade inte möjlighet att vara medlem, eftersom Byggnads inte tar in några elever som medlemmar i facket förrän i trean på gymnasiet. Vi behandlar henne som om hon vore medlem och betalar henne 20 000 kronor för vårt misstag under handläggningstiden, säger Christian Bengtzelius.

Varför ändrade ni er?

– Vi har bland annat haft en dialog med förbundssekreteraren i förbundet hur man skulle kunna göra det på ett bra sätt. Vi hade också en diskussion i styrelsen och alla tyckte att det var olyckligt, säger Christian Bengtzelius.

Ärendet slarvades bort och gick aldrig till central förhandling.
Hur ser du på det?

– Det gick till central förhandling, men för sent. Det är en administrativ rutin hos oss som brustit. Det är den mänskliga faktorn som gör att ärendet har hamnat vid sidan om. Vi ska se över våra rutiner för att säkerhetsställa se att vi inte missar preskriptionstider, säger Christian Bengtzelius.

Hur ser du på att vvs-företaget aldrig behövde betala pengarna till Anna?
– Det är väl det som är olyckligt i den här situationen. Skadeståndsanspråk är väl till för att företaget inte ska göra om sådana här saker, att de ska se allvaret i frågan. Företaget har ju aldrig erkänt att man trakasserat henne. De har inte bett offentligt om ursäkt. Det är ytterst beklagligt att de inte tar det på allvar, säger Christian Bengtzelius.

Har själv fått ta kontakt med Byggnads

Anna är glad att hon får pengarna från Byggnads, men tycker samtidigt att det är synd att vvs-företaget går fri.
– Det är förstås väldigt tråkigt och frustrerande. Jag tror också att Byggnads tycker att det är störande. Det är nog inte bara jag som är upprörd.
Anna kände initialt att hon fick hjälp av Byggnads och är tacksam för det. Men hon har under ärendets gång slussats mellan olika personer på Byggnads och har vid upprepade tillfällen själv fått ta kontakt med Byggnads.

Har jagat väldigt mycket

– Jag har jagat väldigt mycket och blivit hänvisad i många led. Man måste trycka på och se till att det händer något. Jag förstår att det är människor, men det verkar inte finnas någon backup. Det är lätt att det rinner ur händerna, säger Anna Johansson.

Behöver Byggnads mer kompetens att driva liknande ärenden i framtiden ?
– Vi har god kompetens att driva trakasserier och kränkningar, men det gäller att man gör det grundligt och man hanterar det rätt från första början, säger Christian Bengtzelius, ordförande i Byggnads Stockholm-Gotland.

Jenny Berggren
Katarina Connheim

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sextrakasserad får skadestånd

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig