info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sexsiffriga belopp krävs i AD

Vägran att förhandla och avsked utan grund. Det är påstådda brott som har fått Byggnads att vända sig till Arbetsdomstolen i tre fall de senaste tre veckorna.

Tre stämningsansökningar som kommit in till Arbetsdomstolen de senaste tre veckorna har Byggnads ombud som avsändare.
Det första fallet gäller ett avsked, enligt Byggnads ett ogiltigt sådant. Ett skånskt byggföretag har avskedat en fast anställd arbetare. Som skäl har arbetsgivaren, enligt stämningsansökan, uppgett bland annat att mannen arbetat för andra arbetsgivare på ett sätt som inverkat menligt på hans arbete för företaget. Byggnads bestrider anklagelserna och menar att det saknas skäl för vare sig avsked eller uppsägning.

200 000 i skadestånd

Ett ogiltigförklarande av avskedet skulle innebära att företaget ska betala den avskedade mannen lön på knappt 35 000 kronor i månaden för tiden som gått sedan avskedet i somras. Byggnads kräver också ett allmänt skadestånd på 200 000 kronor till honom.
De andra båda stämningarna gäller förhandlingsvägran, två bolag stäms på 50 000 kronor vardera för att inte ha förhandlat enligt medbestämmandelagen då Byggnads begärt det.

Dök inte upp vid förhandlingsbordet

Det ena fallet av förhandlingsvägran gäller ett småländskt entreprenadföretag som kallats till förhandling om semesterersättning till en person vars anställning avslutats. Företaget sköt först upp förhandlingsdatumet och kom sedan inte till det nya datumet. Själva semesterersättningen ska man försöka kräva in via tingsrätten, det kan inte tas till Arbetsdomstolen då företaget saknar kollektivavtal med Byggnads.
Det andra fallet av förhandlingsvägran gäller ett företag i Östergötland som inte dök upp då Byggnads ville förhandla om att granskningsuppgifter inte lämnats in i enlighet med kollektivavtalet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sexsiffriga belopp krävs i AD

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig