info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sexistiska ramsor inte okej på studentflak

Efter påtryckningar från Sveriges Byggindustrier och Byggnads, jobbar byggymnasier aktivt för att motverka sexistiska och kränkande slagord på byggelevers studentflak.

”Ikväll ligger era döttrar på rygg, för här kommer grabbarna från bygg!” ”Tvåan var värst, det tyckte hon också!” Så stod det på byggelevernas banderoller på studenflaken i Åtvidaberg förra året. Banderollerna väckte starka känslor över anspelningen på sex och övergrepp. I år har därför Sveriges Byggindustrier satt ner foten och i olika forum där branschen träffar skolornas representanter, påtalat vikten av att skolorna diskuterar vilka budskap som kan vara kränkande. Skolorna har varit lyhörda och på flera håll i landet har lärarna arbetat aktivt med värdegrundsfrågor i samband med att banderoller målas.
– Vi har varit i kontakt med skolorna och diskuterat med skolledarna i olika forum. Det är oerhört viktigt att för oss, att alla ska känna sig välkomna i byggbranschen, säger Håkan Lind, kommunikationschef på Sveriges Byggindustrier. (BI)

”Vi vill ha bra relationer med näringslivet”

Både Byggnads och BI hat till exempel i Linköping diskuterat studenternas banderoller i de forum där branschen brukar träffa skolornas representanter, bland annat i byggfonden.
– Vi på skolan är måna om att ha bra relationer med vårt näringsliv och när man säger ifrån från branschen, då tar vi naturligtvis tag i detta. Skolan har jobbat preventivt långt i förväg och diskuterat frågorna med eleverna och haft så kallade lakanstävlingar för att stimulera eleverna att komma på roliga och bra formuleringar på banderollerna, säger Tommy Johansson, bildningschef i Linköpings kommun.

Insändare i Västerås

I Västerås har Byggindustrins yrkesnämnd tryckt på och lyft frågan, bland annat via insändare i en av lokaltidningarna och rektor Jan Oskarsson, på Hahrska gymnasiet, med cirka 300 byggelever totalt, har jobbat preventivt med eleverna.
-Jag samlade avgångseleverna och talade om allt från alkohol till kränkande ord på banderollerna. Jag väldigt tydlig och sade att vi kommer att riva ner kränkande banderoller, de kommer inte att få åka iväg med sina ekipage, säger Jan Oskarsson.

”Vi stöttade eleverna”

Men skolan har också jobbat förebyggande genom att diskutera med eleverna vad som är sexistiska, rasistiska och kränkande budskap.
– Vi lät eleverna använda bygghallarna där de fick måla sina banderoller. Vi stimulerade dem att skriva kluriga och vassa slogans och stöttade dem, det var riktigt kul, säger rektorn Jan Oskarsson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sexistiska ramsor inte okej på studentflak

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig