info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Semesterlön försvann vid halvtid

Roland Holmström gick ner på halvtid efter en bypass-operation förra året. Då halverades semesterlönen för hans sparade semesterdagar.

Sedan år 2002 jobbar träarbetaren Roland Holmström, 60 år, halvtid på Peab i Umeå. Han gick ner i arbetstid efter hjärtoperation, på läkarens order.
Nu funderar Roland på att ta ut fem sparade semesterdagar från år 2001, då han arbetade heltid. Men problemet är att den semesterlön han skulle få nu, för de fem sparade dagarna, är beräknade på inkomsten under år 2002, då han gick ner på halvtid.
– Enligt lönebeskedet förlorar jag 400 kronor per dag, 2 000 kronor totalt, berättar Roland.

När Roland kontaktade Peab i ärendet fick han beskedet att semesterersättningen är beräknad enligt lagens regler. Men enligt semesterlagens paragraf 23 ska semesterlönen för sparade dagar baseras på den arbetstid man hade när ersättningen jobbades ihop. Ulf Andersson, på Peab, håller med om att beskedet till Roland var fel.
– Vi håller på med en utredning nu för att ta reda på det här och helt klart ska han få heltids semesterlön för sparade dagar som han förtjänat när han arbetade heltid, säger han.

Peab köper, liksom Skanska och NCC, ett datoriserat lönesystem från företaget Svenska PA. I de automatiserade rutinerna ingår beräkning av olika ersättningar, som semesterlönen.
Ulf Andersson kan inte vara på om flera har drabbats av samma misstag som det som Roland Holmström uppmärksammat.
– Det är relativt ovanligt att kollektivanställda arbetar deltid. Men vi ska kontrollera om det är ett systemfel eller om det är ett unikt fall, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Semesterlön försvann vid halvtid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig