info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

SEKO överlämnar avtalskrav

Fackförbundet SEKO har nu lämnat över avtalskraven på två områden. Ett krav som prioriteras är förbättringar när det gäller övernattningar på annan ort.

Avtalskraven gäller de 8 000 medlemmar som arbetar på väg- & banavtalet där Sveriges Byggindustrier (BI) är motpart och de 3 000 medlemmar som bland annat jobbar som gräv- och schaktarbetare där Maskinentreprenörerna är motpart.
När det gäller lönen så ligger anspråken på samma nivå som i LO:s och förbundens gemensamma riktlinjer för avtalsrörelsen.
Men den viktigaste frågan för båda avtalsområdena är alltså de så kallade förbättringsvillkoren som styr arbetarnas villkor vid övernattningar. Enligt SEKO erbjuds många medlemmar undermåligt boende då arbetsgivaren ordnar bostad.
– Så här kan vi inte ha det. I det nya avtalet vill vi fastställa en gemensam standard för boendet, säger Björn-Inge Björnberg, ombudsman på SEKO.
En annan viktig fråga är de anställdas möjligheter att kunna tvätta sig på jobbet.
– På många arbetsplatser inom väg- och anläggning finns det inga möjligheter att duscha. Vi kräver att duschvagnar blir standard och införskaffas till alla arbetsplatser, säger Björn-Inge Björnberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: SEKO överlämnar avtalskrav

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig