info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Segdragen lönekamp på Södra lönken

I över ett år har ett drygt 30-tal anläggare på Södra länken i Stockholm trätt om lönen med arbetsgivaren Skanska. Och än är ingen lösning i sikte.

Effekten har blivit att byggnadsarbetarna nu vägrar att jobba över, samtidigt som bygget ligger cirka 5 000 timmar efter tidplanen.
– Man jävlas med gubbarna. Det handlar om att Skanska vill komma med ett nytt lönesystem. Det är ungefär som Bo 01 i Malmö, säger Kjell Molander, ombudsman på Byggettan i Stockholm.
Bygget av Södra länken vid Nynäsvägen förbi Globen inleddes i oktober i fjol. Laget och arbetsgivaren enades om en lönenivå på 130 kronor i väntan på en slutgiltig uppgörelse. Skanska ville införa en bonuslön, men det erbjudandet förkastades av laget. Förhandlingarna gick då vidare till central nivå där det konstaterades det att bonuslön inte kan tillämpas i det gällande anläggningsavtalet.
Laget driver nu kravet att få så kallat tidsackord, där man sätter upp etapper som ska vara klara till vissa datum. Kjell Molander tror att ett sådant ackord skulle kunna ge upp emot 140 kronor.
Sedan tidigare är laget och Skanska överens om att det inte går att tillämpa traditionellt ackord, på grund av trafikomläggningar och att arbetena är så uppstyckade.
Nästa vecka ska laget återigen träffa arbetsgivaren, för att se om en löneuppgörelse kan komma till stånd.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Segdragen lönekamp på Södra lönken

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig