info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

SD-stödet fördubblades

Byggnads medlemmar rör sig åt höger på den politiska skalan. Sverigedemokraterna får mer än dubbelt så högt stöd jämfört med förra valet. Även Centern ökar kraftigt.

10,4 procent.

Så stort är stödet för Sverigedemokraterna bland Byggnads medlemmar. Det är mer än en fördubbling av stödet jämfört med valet 2006. Det är också nästan dubbelt så högt stöd jämfört med det faktiska valresultatet, där partiet fick 5,7 procent.

Det står klart sedan Byggnads gjort sin valenkät.

Det betyder att SD nu är tredje största parti inom Byggnads, efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

– Det är illavarslande att stödet till SD ökar med 5 procentenheter. Jag känner mig väldigt förvånad, men det är också en utmaning, säger Johan Lindholm, andreordförande i Byggnads.

Vad beror det på, tror du?

– Unga som gamla är djupt oroade, man ser en arbetsmarknad där utländska företag får fördelar och där det inte är självklart att svenska kollektivavtal gäller.

Vad ska ni göra åt det här?

– Vår fackliga verktygslåda måste bli starkare så att alla får samma förutsättningar.

Centern och MP också framåt

Det är fler partier som får ökat stöd hos Byggnads medlemmar. Centern nästan dubblar sitt stöd från 1,6 procent till 3,0 och Miljöpartiet går också framåt.

Backar mest gör Socialdemokraterna, från 62,8 procent till 55,5 procent. Det gör dem dock fortfarande till det överlägset största partiet inom Byggnads valmanskår.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: SD-stödet fördubblades