info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sänkt rot-avdrag får kritik

Regeringen vill sänka rot-avdraget från årsskiftet. Byggnads tar förändringen med ro. Men förslaget får kritik från Sveriges Byggindustrier.

Regeringen förslag innebär att man inte får dra av 50 procent utan 30 procent av kostnaden.
För en ombyggnad för 10 000 kronor skulle det bli cirka 2000 kronor dyrare jämfört med idag, Orsaken till förändringarna är att regeringen anser att rot-avdraget har blivit för dyrt.

Pengar till bostadsbyggande

Regeringens syfte med att sänka rot-avdraget är att pengarna i stället ska användas till att bygga bostäder.
Byggnads tar förändringen med ro.
– När det gäller justeringen av ROT-avdraget så måste detta ses i sammanhanget av att regeringen gör en satsning på bostadsbyggandet. Jag tror att de flesta hellre ser att våra ungdomar har någonstans att bo än att vi lägger ytterligare skattepengar på fler villor med bubbelbadkar och trädäck. Jag tror också att oron för ökat svartarbete är överdriven. ROT finns ju kvar och ökat bostadsbyggande kommer att ge fler arbetstillfällen för byggnadsarbetare och byggföretag, säger ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Kritik från arbetsgivarna

Men förslaget får kraftig kritik från oppositionen. Annie Lööf (C) tror att förslaget riskerar att gynna den svarta arbetsmarknaden.
– Rot-avdraget har skapat tusentals jobb och gjort svarta jobb vita. Det är en mycket lyckad reform. Nu riskerar tusentals jobb att bli svarta igen, skriver Annie Lööf (C) i ett uttalande till TT.
Även Sveriges Byggindustrier kritiserar förslaget. Byggarbetsgivarna är oroliga att svartjobben ska öka när rot-avdraget sänks.
– Det är positivt att regeringen jobbar med lösningar som kan stimulera ett ökat bostadsbyggande, men att använda rot-avdraget slår fel. Rot-avdraget har skapat 20 000 vita jobb och är helt självfinansierande. Det har skapat en attitydförändring hos hushållen, vilket gör att de oseriösa firmorna inte har en chans, säger Ola Månsson, vd, Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sänkt rot-avdrag får kritik

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig