info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sänkt lön efter ackordstvist på NCC

Fem NCC-anställda i Härnösand får lönen sänkt till avtalets lägsta lön, 103 kronor per timme från den 3 mars. Orsaken är strandade förhandlingar om löneform.

Förhandlingar om lön på tre ROT-jobb i Härnösand bröt samman i början av februari. NCC anser att arbetena inte är mätbara medan de anställda och Byggnads vill göra upp om ackord.
– Vi har tidigare gjort upp om ackord på den här typen av arbetsplatser, säger Yngve Albertsson, en av de NCC-anställda på ROT-jobben.
– Men nu verkar de helt ha lagt av med mätning på reparation och ombyggnad.

De berörda byggnadsarbetarna, totalt sju stycken varav två arbetar på en arbetsplats som hinner färdigställas före den 3 mars, växlar mellan arbeten i nyproduktion och ROT-jobb. Normalt har de en ackordsförtjänst på mellan 130 och 140 kronor per timme.
På de aktuella ROT-jobben erbjöd NCC fast lön på 119:25 kronor per timme.

NCC:s affärschef i Härnösand, Stefan Lindholm, säger att de tre jobben inte är mätbara eftersom de utförs på löpande räkning.
– Vi har inte möjlighet att ta fram underlag på de här jobben, säger han.
Enligt Stefan Lindholm är man på affärsområdet inte principiellt mot ackord men man betraktar just de här jobben som typiska tidlönejobb. Han hoppas att en dialog med de anställda ska leda till att konflikten blir löst innan avtalets regler om stupstockslön börjar gälla.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sänkt lön efter ackordstvist på NCC

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig