info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samverkar mot svart arbetskraft

Ett samarbete för att motverka svart arbetskraft och oseriösa aktörer. När två bostadshus byggs samarbetar RO-gruppen, Riksbyggen, Byggnads och Ekobrottsmyndigheten.

Byggbranschen består av långa kedjor av underentreprenörer, därför är det svårt att ha kontroll ända ut till sista leden. Riksbyggen ska nu uppföra två nya sexvåningshus där det västsvenska byggföretaget RO-gruppen är entreprenör i Borås. De nya husen kommer att inrymma drygt 40 lägenheter.
I samband med att man uppför husen kommer man att kräva ID06 det vill säga obligatorisk legitimationsplikt på arbetsplatsen och kollektivavtal.
Dessutom kommer kontroller från myndigheter och fackförbund att underlättas.

Snedvrider konkurrensen

Enligt Ekobrottsmyndigheten är svartjobb negativt, eftersom det snedvrider konkurrensen och samhället går miste om stora belopp i skatteintäkter. Det är därför av central betydelse att myndigheter, fackförbund, näringslivsorganisationer och enskilda aktörer samverkar för att skapa sunda konkurrensvillkor.
– Det nu aktuella bygget i Borås bidrar till just detta, vilket är mycket positivt, säger Ulf Sjösten, gruppledare för Ekobrottsmyndighetens enhet i Borås

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Samverkar mot svart arbetskraft

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig