info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sämre kontroll på byggen i Stockholm

15 av landets yrkesinspektörer har sagt upp sig under år 2000. Åtta av dem har angett den låga lönen som skäl till uppsägningen.

På yrkesinspektionen i Stockholm har fem yrkesinspektörer, varav en är bygginspektör, sagt upp sig. Uppsägningen och den heta byggarbetsmarknaden i Stockholmsregionen gör att bygginspektörerna får svårare att hinna med kontrollen av byggarbetsplatserna.
– Bevakningen har gått ner med cirka tio procent. Vi är tvungna att åka på jobb som är mer efterfrågestyrda och vi måste minska på förebyggande besök, säger bygginspektör Ingvar Berg i Stockholm.
Ingvar Berg uppskattar att yrkesinspektionen i Stockholm skulle behöva 15 inspektörer för att täcka upp det behov som finns.
En yrkesinspektör tjänar i genomsnitt 22 000 kronor i månaden. Många går till arbeten där de får flera tusenlappar till. Det finns i dag sju bygginspektörer i Stockholm och ytterligare en ska anställas. Men det tar cirka ett år innan bygginspektören är ute i produktionen, eftersom inspektörsutbildningen tar ett år. Även i Göteborg har tre yrkesinspektörer sagt upp sig. Två av dem har angett löneskäl som orsak. På yrkesinspektionerna finns också en oro för den pågående omorganisationen. Den 1 januari slås yrkesinspektionen och arbetarskyddsstyrelsen ihop och blir en enda myndighet.
– Vi vet inte vad som händer med ärendehanteringen vad gäller föreläggande och förbud. Vi vet inte om ärenden ska handläggas lokalt eller centralt, säger bygginspektör Sverker Ekström i Göteborg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sämre kontroll på byggen i Stockholm

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig