info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Sammanhållning stoppade slavlöner

– De är jätteglada och vill tacka alla som hjälpt dem. Det beskedet kom från de thailändska arbetarna via tolk, från torsdagens möte då de informerades om uppgörelsen vid Preemraff i Lysekil. Nu ska de få lön enligt avtal- inte bara på pappret, utan också i verkligheten.

De ska slippa slavlöner och istället få avtalsenlig lön. Lönen är drygt 20 000 kronor i månaden och detta gäller även retroaktivt. Det vill säga de som varit på arbetsplatsen i flera månader får nu i efterhand den lön de skulle haft från början. Arbetarna får också fri kost och logi.
Det har förekommit uppgifter om olika lönesummor.
Men den enda säkra uppgiften är att de thailändska rörarbetarna och svetsarna har fått ut 500 kronor i månaden i Sverige. Vissa av arbetarna ska, enligt uppgift, ha fått ut några tusen hemma i Thailand, men det saknas papper och bevis på det, enligt Byggnads förhandlare Willy Hulthén. Några arbetare har tvingats samla tomburkar för att dryga ut inkomsterna.

Enligt en löneöverenskommelse mellan Byggnads och det thailändska bemanningsföretaget Vinc Placement skulle de thailändska rörarbetarna och svetsarna få 115 kronor i timman. Men överenskommelsen följdes inte och Byggnads hotade med blockad. Vid förhandlingar under onsdagen mellan byggfacket och beställaren Preemraff, gick beställaren in och garanterade att arbetarna skulle få sin lön enligt avtalet.
Under torsdagen informerades de thailändska arbetarna av Byggnads.

– De hade hoppats på detta, men har inte fått sådan här hjälp förut, så de vågade kanske inte tro att det skulle gå vägen, säger Henry Carlsson på Bygg 6:an Väst.
Han säger att det finns en väldig sammanhållning i gruppen. De tog strid för sina villkor och lyckades. Men där finns fortfarande en rädsla för repressalier efter att de protesterat.
– Minsta tecken till hot eller påtryckningar, så agerar vi direkt, säger Henry Carlsson.

Facket ska nu gå igenom listor med alla anställda och kolla hur länge de jobbat och hur mycket de tjänat. Arbetarna går på Byggnads vvs-avtal och det är lite oklart exakt hur många de är. Företaget har tillstånd för att ha 230 personer på plats.
– Det viktiga är att alla från Vinc Placement får rätt lön, säger Henry Carlsson.

Efter att thailändarna protesterat och lyckats har byggnadsarbetare från andra företag på Preemraff hört av sig till Byggnads och sagt att de också får för lite i lön. Det gäller arbetare från företag av andra nationaliteter, som deltar i den stora utbyggnaden av Preemraff.
Uppgifterna om ytterligare missförhållanden ska nu undersökas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Sammanhållning stoppade slavlöner

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig