info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samarbete ska stoppa missbruk på bygget

Alkohol och drogproblem finns på många byggen. Men åtskilliga chefer, fackliga företrädare och arbetskamrater är villrådiga inför hur de ska agera. Därför har ett samarbete inletts mellan fack och arbetsgivare. Första steget är ett material med konkreta tips och råd.

-Det är viktigt att våga ta tag i frågan när en anställd eller arbetskamrat har problem med missbruk. Men det är lätt att blunda för det här, tänka att det inte är mitt problem, eftersom missbruksproblem är så komplexa, säger Byggnads ordförande Hans Tilly.

Därför har Byggnads inlett ett samarbete med VVS Företagen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer Unionen och Alna, en organisation om arbetar med missbruksfrågor i arbetslivet. Målet är att få ner missbruket.
Det första resultatet av samarbetet är informationsmaterialet ”Det rör oss”, som ger råd och tips till såväl chefer som fackliga företrädare och arbetskamrater. Där finns information om hur man kan arbeta förebyggande, vad man kan göra när någon kommer berusad till jobbat och hur man kan arbeta med rehabilitering. Informationsmaterialet tar även upp drogtester.

Initiativet till samarbetet kom från VVS Företagen, som ville förbättra sina och företagens kunskaper om missbruk och bli bättre på att agera. Missbruksproblem kan bli en säkerhetsrisk både på bygget och när folk reser med firmabilar, till exempel till olika servicejobb.
-Detta med missbruk är en viktig samhällsfråga som vi ignorerat för länge, säger Roine Kristianson, vd för VVS Företagen.
Såväl han som Hans Tilly vill också få grepp om de nya droger som används i samhället. Om hur man upptäcker när folk missbrukar dem och vad man kan göra.

Hans Tilly betonar att det är viktigt att det finns drogpolicys och handlingsplaner, så att det finns en beredskap när missbruk upptäcks. Vidare att den som missbrukar ska få hjälp och kunna vara kvar i arbete och anställning. Byggnads säger inte generellt nej till drogtester, utan tycker att de kan vara befogade ibland. Men det som avgör om testen är okey beror bland annat på vem som gör testerna och vem som analyserar dem och att den som testats äger resultatet.
Informationsmaterialet kommer bland annat att presenteras på ett antal seminarier i landet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Samarbete ska stoppa missbruk på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig