info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Samarbete ska ge bättre avtal och inflytande

Starkare fackförbund, bättre avtal, större inflytande i samhällsdebatten och möjlighet till lägre medlemsavgifter för medlemmarna. Det är några av de fördelar som man hoppas uppnå när sex LO-förbund, däribland Byggnads, nu tecknat ett samarbetsavtal.

Under torsdagsförmiddagen undertecknades ett avtal om fördjupat samarbete mellan de sex LO-förbunden Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko och Transport. Sex förbund som tillsammans har nära 390 000 medlemmar. Undertecknandet skedde på Sekos kongress i Stockholm.
Fackförbunden vill gå in i ett samarbete för att bli slagkraftigare och bättre kunna värna sina medlemmarnas löner och anställningsvillkor. De vill på detta sätt också bli en starkare kraft i samhällsdebatten. De hoppas även att samarbetet ska leda till besparingar så att de kan driva sin verksamhet mer kostnadseffektivt. Något som skulle kunna leda till en bättre verksamhet och sänkta medlemsavgifter.

Då avtalet presenterades kom frågan om ett eventuellt samgående mellan förbunden upp.
Men ingen av förbundsordförandena ville binda sig för det.
– Vi satsar på ett gott samarbete. Vad det leder till vet vi inte, sa Byggnads ordförande Hans Tilly.
Förbundsordförandena såg många viktiga möjligheter till samarbete. Då det gäller avtal, Europafrågor, politik och opinionsbildning, bland annat. Mot bakgrund av Lavalfrågan tyckte Hans Tilly att förbundens samarbete om Europafrågor är viktigt. Att det stärker möjligheterna att värna om arbetares rättigheter och kollektivavtal.
-Vi sex förbund har ungefär samma arbetsplatser, sa han och hänvisade till den typ av rörliga arbetsplatser som samtliga sex fackförbund har.
Förbundens nya samarbete går under benämningen 6F.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Samarbete ska ge bättre avtal och inflytande

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig