info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Säljförbud mot arbetsplattform

Flera modeller av den mobila, olycksdrabbade arbetsplattformen Up-Right, har fått säljförbud av arbetsmiljöverket. De uppfyller inte gällande arbetsmiljökrav och felaktiga plattformar ska återkallas.

De aktuella modellerna är: UpRight UL II (UL 25, UL 32 och UL 40), samt UL AB 46.
Brister i skyddsräckets konstruktion på en arbetsplattform av den här sorten, anses ha varit en bidragande orsak till en dödsolycka på Carpenter Powder Products i Torshälla, i fjol. Då förlorade en operatör medvetandet på grund av syrebrist, under pågående arbeten. Han föll handlöst ur arbetskorgen. Men enligt gällande regler ska dörrarna inte kunna öppnas i en riktning så att någon fallrisk uppstår.

Plattformen är tillverkad i USA. Den svenska återförsäljaren måste nu vid vite om 250 000 kronor återkalla de maskiner som inte uppfyller de säkerhetskrav som ställs. Detta kan ske genom att brister i sidodörrarna blir avhjälpta, genom att kunderna erbjuds en alternativ maskin, eller genom att maskinen köps tillbaka. Vite är en form av böter som kan utkrävas om återförsäljaren inte uppfyller arbetsmiljöverkets krav.

Arbetsmiljöverket har också meddelat ett säljförbud mot arbetsplattformen JLG Axxessor DVL. Denna har liknande problem med säkerheten. Det är osäkert om maskinen har kommit ut på marknaden, men arbetsmiljöverket uppmärksammade den på en mässa i Göteborg tidigare i år. De modeller som omfattas av förbudet är: JLG Axxessor 15 DVL och JLG Axxessor 20 DVL.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Säljförbud mot arbetsplattform

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig