info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Saknas naturliga drivkrafter"

Det finns inte längre naturliga drivkrafter för byggnadsarbetare att göra ett bra jobb. Det skriver representanter för Byggnadsvårdsföreningen i en debattartikel.

Byggbranschen går åt fel håll. Det är dags att vända skutan och titta bakåt, anser Bengt Adolfi och Per Arne Ivarsson från Byggnadsvårdsföreningen i en debattartikel i Dagens Industri. De har tröttnat på ombyggnadsåtgärder och tjafs om vem som är ansvarig för fel under garantitiden. Felen ska inte uppstå från första början.

Artikelförfattarna anser att det finns flera problem med dagens byggen. Ett är att yrkesstoltheten inte är vad den en gång var.
− Vi värdesätter inte den kvalitet som kunskap ger. Det saknas naturliga drivkrafter att göra ett bra jobb, säger Bengt Adolfi som är byggmästare och själv jobbar med moderna byggen.

”Vill bara pressa ned lönen”

I och med det går de till attack mot systemet med bemanningsföretag.
− Det som är olyckligt med bemanningsföretagen är att de fullständigt skiter i kvalifikationen hos hantverkaren, utan de vill bara pressa ned lönen några kronor, säger Bengt Adolfi.

Lösningen tycker Bengt Adolfi är att alltid ha kvaliteten i fokus. Yrkesbevis är ett sätt för att få byggföretagen att ta in skickliga hantverkare, anser han.
− Många hantverkare i dag betraktas bara som en utbytbar resurs och det tycker jag är tråkigt, säger Bengt Adolfi.

Sebastian Danielsson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Saknas naturliga drivkrafter"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig