info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Säkerheten inspekteras på byggarbetsplatser i höst

I oktober ska Arbetsmiljöverket göra inspektioner på 1000 småföretag inom bland annat el, vvs, snickeri och glasarbete. Arbetsmiljöverket ska också få 33 miljoner kronor extra i höstbudgeten till informationsarbete. – Det är inspektörer man behöver mer av, inte broschyrer, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Arbetsmiljöverkets inspektioner genomförs v. 43 och har riktat in sig på små installationsföretag inom el, vvs, måleri, snickeri, golvläggning och glasarbete. Avsikten är främst att kontrollera om företagen gör återkommande riskbedömningar. Verket ska också informera och ge råd hur man går till väga för att arbeta förebyggande.
Insatsen ingår i den europeiska arbetsmiljöveckan, som årligen genomförs på initiativ av Europeiska arbetsmiljöbyrån i Bilbao.
– Vi valde byggbranschen för att det är en bransch med många olyckor, både arbetsolyckor och arbetsskador, säger Yvonne Göpel, projektledare på Arbetsmiljöverket.
Mellan 1998 och 2007 dog 110 personer i byggarbetsolyckor. Antalet dödsolyckor är fler i år än under hela 2007.
– Visst är det bra att Arbetsmiljöverket gör en speciell satsning på byggbranschen, men vi tror inte att det hjälper så mycket med akuta insatser. Det behövs mer pengar till verket, till den nivå som man hade tidigare, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Regeringen har skurit ner kraftigt på Arbetsmiljöverkets verksamhet och antalet bygg- och anläggningsinspektörer minskar med drygt 20 procent.
I förra veckan meddelade regeringen att Arbetsmiljöverket får 33 miljoner extra i höstbudgeten den 22 september. Detaljerna hur pengarna ska fördelas bestäms i ett regleringsbrev till Arbetsmiljöverket i december. Det som framkommit är att pengarna ska användas till informations- och kunskapsinsatser, inte till tillsyn. Något som Byggnads har reagerat på.
– Nerdragningarna av antalet inspektörer innebär att det förebyggandet arbetsmiljöarbetet får stå tillbaka. Följden bli att antalet fallolyckor ökar, säger Jörgen Eriksson, arbetsmiljöansvarig på Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Säkerheten inspekteras på byggarbetsplatser i höst

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig