info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Brandskyddsföreningen 980×240 V38

Så många tillslag gör polisen mot byggen varje år

Under 2018 gjorde polisen mer än dubbelt så många inspektioner av svenska byggarbetsplatser som året före. Fler personer utan arbets- och uppehållstillstånd avslöjades och avvisades också under förra året.

Allt fler byggnadsarbetare som arbetar här utan tillstånd upptäcks och får åka tillbaka till sina hemländer. Foto: Mostphotos

I slutet av förra veckan gjorde polisen i Landskrona tillslag mot en byggarbetsplats och tog fyra personer till Migrationsverkets förvar. Det handlade om tre byggnadsarbetare från Ukraina och en svensk arbetsgivare.

– De anställda är misstänkta för att ha arbetat utan arbetstillstånd och arbetsgivaren är misstänkt för att ha anställt personal som saknar tillstånd att arbeta i Sverige, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson för polisen i nordvästra Skåne.

Läs också Polisen om illegala jobben: "Största katastrofen är byggbranschen"

Sedan drygt två år tillbaka är det krav på elektroniska personalliggare på bland annat byggarbetsplatser, restauranger och frisörsalonger. Det är en förteckning över vilka som jobbar på byggarbetsplatsen, med uppgifter om när de har börjat och slutat varje arbetspass.

Skatteverket vill motverka svartarbete och få bättre kontroll på att företagen betalar in rätt skatter och avgifter för den personal de har anställda. Syftet är också att främja en sundare konkurrens i byggbranschen.

Under 2017 gjorde polisen 52 inspektioner av svenska byggarbetsplatser och under 2018 gjordes 126 inspektioner, alltså mer än dubbelt så många. Ökningen berodde bland annat på att lagen om personalliggare trädde i kraft vid halvårsskiftet 2017.

Dessutom gav en lagändring i juli 2018 polisen möjlighet att göra självständiga inspektioner.

– Tidigare var det bara Arbetsmiljöverket och Skatteverket som kunde göra kontroller och vi följde med om de begärde det. Tack vare en ändring i utlänningslagen kan vi numera åka ut själva och göra stickprovskontroller, säger Kristoffer Tunander, handläggare på nationella gränspolissektionen.

Om polisen hittar personer som saknar uppehålls- eller arbetstillstånd får de följa med till polisstationen för vidare transport till Migrationsverket och avvisning från Sverige.

– De som arbetar och vistas här utan arbets- och uppehållstillstånd har förverkat sin rätt att vara här. Det är grund för avvisning från landet, säger Kristoffer Tunander.

Under 2018 upptäckte polisen 115 byggnadsarbetare som jobbade här illegalt. För 2017 var motsvarande siffra 82.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V38-39 desktop