info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Svartjobbsfabriken – del 10

Så kom svartjobbet in i finrummet: "Blir vansinnig!"

Nöjesprofilen, lyxhustillverkaren och det certifierade byggföretaget. Alla anlitade de svartjobbsföretag för miljontals kronor.

Svarta pengar och svart arbetskraft. Den här nöjesanläggningen i Stockholm byggdes av svartjobbare. Foto: Förundersökning/Byggnadsarbetaren

– Jag blir fullständigt vansinnig på skiten!

De hårda orden kommer från Stefan Lindberg, som driver familjeföretaget Skorstensspecialisten i Mölndal. Företaget har en lång tradition av hantverk och fyller 100 nästa år. Men sedan kan det mycket väl gå i graven. Enligt Stefan Lindberg är orsaken det ökande fusket inom byggbranschen: Konkurrenter tar in svartjobbare och kunderna kräver orimliga anbud som bara oseriösa bolag kan ge. Det är därför den erfarne byggaren är förbannad.

– Vid upphandlingar så pratar de ofta om lägsta pris. Men vad då ”lägsta pris”? Det går ju inte att driva en gubbe för 140 kronor. Vi betalar sociala avgifter, sjukersättning, semesterersättning, allt ”by the book”. Det går inte att hålla på så i längden, säger han.

För 20 år sedan hade Skorstensspecialisten 50 anställda. Idag är fem kvar.

Du kan tvingas lägga ner företaget på grund av fusket?

– Ja, och då går jag i pension. Det är bättre än att vara ute i förnedringen.

Stefan Lindberg är inte ensam om att känna av den ökande konkurrensen från oseriösa företag. Enligt en undersökning från Skatteverket 2017 upplevde hälften av de tillfrågade byggföretagarna att de ”i stor utsträckning utsattes för konkurrens från företag inom branschen som skattefuskar”, en kraftig ökning från föregående mätning.

Läs alla delar i Byggnadsarbetarens stora avslöjande av Svartjobbsfabriken här

Så vem anlitar alla svartjobbare? En del svar finns bland kunderna till ”Svartjobbsfabriken”, ett jättenätverk av kriminella företag som omsätter 100 miljoner kronor per år med hjälp av svarta byggjobb.

Byggnadsarbetaren har tidigare avslöjat att stora bolag som Veidekke, NCC och Peab har anlitat svartarbetare genom underentreprenörer i något led. Men när vi tittar på listorna på pengatransaktioner som finns i Skatteverkets och Ekobrottsmyndighetens utredningar ser vi en tydlig trend. De som köper allra mest svart arbetskraft är medelstora företag – och välbemedlade privatpersoner. Många av företagarna är respekterade och gör påkostade prestigeprojekt.

Svartjobbsfabrikens arbetare användes till att bygga åt lyxhusföretaget.

Ett välanlitat byggföretag i Stockholm hade under förra året en omsättning på över 13 miljoner kronor. Företaget har certifierade utbildningar till de anställda. Man är också medlem i en branschorganisation, där de anslutna bolagen förbinder sig att ha kollektivavtal, en ordnad ekonomi och att följa etiska regler som att: ”inte anlita eller samarbeta med oseriösa aktörer. Svartarbete och i övrigt oskäliga arbetsvillkor ska aktivt motverkas.”

Samtidigt har byggföretaget anlitat bolag från Svartjobbsfabriken. Till att börja med tog man in arbetare från Genat, ett svartjobbsföretag som kontrollerades av det kriminella nätverket och som leddes av målvakter och falska identiteter.

Under 2017 och början av 2018 gjorde Stockholmsföretaget elva insättningar på 523 000 kronor rakt in på Genats konto.

Men Ekobrottsmyndigheten var Genat på spåren och i mars 2018 häktades företrädarna. Stockholmsföretaget började då samarbeta med ett annat av Svartjobbsfabrikens bolag: Glasco. Innan Glasco utreddes av Skatteverket hann Stockholmsföretaget göra fyra stora insättningar för oskattat byggjobb på sammanlagt 454 000 kronor.

De sa så här: ”Vår chef har strulat till det. Nu har vi startat ett eget bolag.”

Ägaren till byggföretaget i Stockholm

Men svartjobbet på Stockholmsföretaget har förekommit mycket tidigare än så. Skatteverket har tidigare upptaxerat Stockholmsföretaget, då med annat organisationsnummer, på grund av att man betalat för svartjobb på närmare sex miljoner kronor för 2015 och 2016.

Ägaren till Stockholmsföretaget är till att börja med fåordig när vi pratar med honom.

Vet ni om ni har anlitat svartarbetare?

– Nej. Vi vet att vi inte har anlitat svartarbetare.

Men man kan se att ni har gjort inbetalningar till Genat, med målvakter i styrelsen och rakt igenom svart arbetskraft under 2017 och 2018. Hur gick det till?

– Genom att vi tog in arbetskraft från dem och genom att vi tog emot fakturor från dem. Efter en kortare tid avbröt vi samarbetet med dem efter kontroller hos Skatteverket. Vi har varit med att sätta stopp för det här.

Det här är ju ett svartjobbsföretag. Vad gick snett i kontrollerna?

– De hade f-skatt, kollektivavtal, försäkring och ID06. Det är inte så lätt att kontrollera som du försöker få det till. Vi kontrollerade också med SKV 4820 (Skatteverkets blankett, där man tar del av exempelvis uppgifter om obetalda skatter), att de hade betalat in.

Kontrollerade ni företrädarna för företaget?

– Nej, det gjorde vi inte. Nu, när vi använder en underentreprenör går vi in och kontrollerar sådana saker.

Ägaren anser att han är utsatt för bedrägeri och förklarar varför man bytte från ett svartjobbsföretag (Genat) till ett annat (Glasco):

– Det var exakt samma killar. De sa så här: ”Vår chef har strulat till det. Nu har vi startat ett eget bolag.” Efter kontroller med Skatteverket avbröt vi samarbetet med Glasco.

Ni anlitade tidigare två andra bolag som upptaxerats för att vara svartjobbsföretag och fakturaskrivande bolag.

– Våra kontroller gjorde så att dessa företag stoppades.

Bilder till vänster är från en förundersökning och visar förhållandena för de arbetare som tvingades tränga ihop sig på madrasser och i våningssängar.

En 46-årig nöjes- och krogprofil från Stockholm driver bland annat en restaurangkedja tillsammans med en känd tv-personlighet. På hemsidan marknadsförs kedjan med en bild på den leende tv-kändisen i kockmundering.

Och restaurangerna i Stockholm har gjort succé på bara några år. En av dem hade förra året ett 30-tal anställda och en omsättning på 31 miljoner kronor.

46-åringen står också bakom en gigantisk nöjesanläggning utanför Stockholm, som blivit ett populärt koncept. Festsugna stockholmare vallfärdar till det över 4 000 kvadratmeter stora centrat för att spela bowling eller biljard med polarna och äta hamburgare.

Nöjesprofilen är majoritetsägare i centrat och han hade för två år sedan en taxerad årsinkomst på nära 900 000 kronor.

Arkad, bowling, restaurang, inreda hela övervåningen. Det var nästan 3 000 kvadratmeter.

39-årig arbetsledare i förhör om att svartjobbsföretaget Genat byggde nöjescentrat.

Men bakom framgångarna döljer sig en annan verklighet. I en förundersökning om skattebrott från förra året finns fakturor från svartjobbsföretaget Genat till ett byggföretag som nöjesprofilen äger.

Det är mängder av fakturor, på allt från några tusenlappar upp till över 300 000 kronor. Sammanlagt har nöjesprofilens företag betalat 3,6 miljoner kronor till Genat.

I förhör berättar en 39-årig arbetsledare på Svartjobbsfabriken om några av de största jobben för Genat 2017–2018.

Förhörsledaren: ”Vad var det för slags byggen eller projekt?”

39-åringen nämner namnet på nöjesprofilens anläggning utanför Stockholm och fortsätter: ”Arkad, bowling, restaurang, inreda hela övervåningen. Det var nästan 3 000 kvadratmeter.”

39-åringen, som bland annat är dömd för att ha smugglat dopningspreparat två gånger, berättar också om att han haft hand om ett byggprojekt när Genat renoverat en stor villa utanför Stockholm. När vi genom lantmäteriet kollar upp huset, ser vi att det har magnifik sjöutsikt och bytte ägare i juni 2017, just innan byggarbetena drog igång. Köpare för 15,3 miljoner: nöjesprofilen.

En offert från Genat visar att nöjesprofilen efter köpet beslutade sig för att bygga om sin nya villa totalt. En stor del av arbetet bestod av rivning och återmontering av tak, väggar, golv och kök men det handlade även om målning, schaktning, murbyggen, ställningsbyggen, bodetablering, byten av alla fönster, garagebygge och mycket, mycket mer. Men det sammanlagda priset i offerterna var lågt: 2,7 miljoner kronor. En trolig orsak var den helsvarta arbetskraften från Genat.

Byggnadsarbetaren har inte kunnat nå nöjesprofilen.

Ett fastighetsbolag i Mellansverige bygger och sköter diverse objekt. Fokus är på hyreshus och industrifastigheter ”med förädlingspotential”.

Ägaren sitter även i styrelsen för 12 andra företag, bland annat inom magasinering, bostadsutveckling, film- och tv-produktion.

Men företagsledaren verkar ha bättre ordning på produktionsbolagen än byggverksamheten. När Skatteverket gjorde ett besök på fastighetsbolagets bygge i en mindre stad i mars i år fanns ingen personalliggare, det personalregister som krävs enligt lag och finns för att motverka svartjobb.

När myndigheten kom tillbaka i juni fanns fortfarande ingen personalliggare, vilket ledde till en kontrollavgift. Den person som Skatteverket pratade med på bygget behärskade varken svenska eller engelska. Till slut fick man via telefonsamtal tag på en arbetsledare som meddelade att fastighetsbolaget hade överlåtit ansvaret som byggherre till entreprenören.

Man fick en chock när den här grejen dök upp.

Företagsledaren om svartjobbet på hans bygge.

Att under pågående bygge byta byggherre är inte tillåtet. Hade det varit lagligt hade bytet ändå inte talat till fastighetsbolagets fördel.

Entreprenören var nämligen LVF Bygg – ett av Svartjobbsfabrikens senaste företag som fortfarande är aktivt. LVF har under kort tid haft elva företrädare med lettiska namn i sin styrelse, varav flera konstaterade målvakter. En 67-årig målvakt har suttit i styrelsen i tre andra av Svartjobbsfabrikens bolag. Under tiden för bygget åt fastighetsbolaget hade LVF 49 ID06-kort, men betalade bara arbetsgivaravgifter för tre personer.

Tecknen på fusk och svart arbetskraft var alltså många, men företagsledaren hävdar att han inte kände till någonting.

Har ni anlitat svartarbetare?

– Nej.

Vi kan se att ni har anlitat LVF Bygg i Stockholm.

– De utförde jobbet där (i den Mellansvenska staden).

Företaget har målvakter i styrelsen, fifflar med ID06-kort och har mängder av kopplingar till ett kriminellt nätverk.

– Det låter jättekonstigt, det du säger.

Kontrollerade ni företaget?

– Ja, jag kikade upp dem, som jag brukar göra. De hade bra resultat, historik som företag och gav snabbt svar efter dialog och så vidare.

Varför hade ni inte personalliggare?

– Vi hade ju kontrakt och allt skrivet på att LVF skulle ha det. Jag var helt ovetande om att det inte var så. LVF skulle ha ordnat det.

Kommer ni att fortsätta att använda LVF Bygg i Stockholm?

– Nej, absolut inte efter det som hände. Man fick en chock när den här grejen dök upp.

Ett Stockholmsföretag har gjort sig känt för att bygga speciella, arkitektritade villor till välbeställda privatpersoner i områden som Djursholm, Lidingö och Saltsjö-Duvnäs. Man har efter kundens önskemål byggt storslagna och nyskapande hus, ibland med innovativa uterum och pooler, och gjort sig ett namn i branschen med ett 100-tal objekt. Idag har företaget 35 medarbetare och omsätter cirka 30 miljoner.

Men trots de fina bilderna på nyskapande boendelösningar verkar man ha varit mindre nogräknad med arbetskraften. Precis som nöjesprofilen har lyxhusföretaget anlitat svart arbetskraft från Genat. Man har gjort 18 insättningar på sammanlagt 2,6 miljoner till svartjobbsföretaget under 2017 och 2018.

Vi hade en arbetsledare som var väldigt förtroendeingivande

Vd:n om hur svartjobbarna anlitades.

Vd:n och ägaren för lyxhusföretaget säger sig till att börja med inte känna till något om fuskande underentreprenörer.

Vet du om ni har anlitat svartarbetare?

– Nej, det har jag ingen aning om.

Men ni har anlitat Genat, med målvakter i styrelsen och rakt igenom svart arbetskraft, under 2017 och 2018.

– Det avslutade vi ju direkt. Och när vi kollade upp dem såg allting grönt ut.

Men man ser ändå att ni har betalat 2,6 miljoner kronor till dem under 2017 och 2018. Vilka kontroller gjorde ni?

– Vi kollade att de hade f-skatt och är momsregistrerade. Vi hade en arbetsledare som var väldigt förtroendeingivande som rekommenderade den här killen från Genat. När vi sedan kollade vi upp dem förstod vi att ID06-korten inte stämde. Då sa vi upp dem.

Ni gjorde inga kontroller av företagsledarna, där man kan se att det är målvakter och falska identiteter som leder företagen?

– Det har jag faktiskt aldrig gjort. Det kanske man borde göra.

Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket, tycker att det är viktigt att kontrollera att den person som säger sig vara företrädare för företaget verkligen står bakom det. Hon anser att företag och privatpersoner som beställer byggjobb har ett stort ansvar att göra kontroller som förhindrar att de anlitar svart arbetskraft.

– Det här är något som påverkar hela samhället och då måste också hela samhället vara berett att hjälpa till, säger hon.

Tror du att de som beställer förstår när de anlitar svartjobbsbolag?

– Ja, det tror jag faktiskt att de gör, åtminstone i ganska många lägen. Eller så blundar de, genom att inte kontrollera.

Fotnot: Byggnadsarbetaren har valt att inte skriva ut namn på företag och personer som anlitat det svarta nätverket, eftersom det finns en hotbild mot vissa av dem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så kom svartjobbet in i finrummet: "Blir vansinnig!"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig