info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Svartjobbsfabriken – del 8

Svartjobbare använde Anders ID: "Chockad"

Säljaren, den restauranganställde och den hemlöse "jobbade" svart på byggen utan att veta om det.

– Jag blir chockad och nästan illamående, säger Anders Mattson, en av dem som utnyttjats.

Arbetare tog sig in på bygget med Anders Mattssons namn och personnummer. Obs! Grinden i bakgrunden är inte från tillfället. Foto: Anders Warne

Byggnadsarbetaren har tidigare under året berättat om Svartjobbsfabriken, ett nätverk av fuskande byggföretag som varje år drar in 100 miljoner på oskattade jobb och släpps in på skattefinansierade storbyggen.

Nu vill vi veta hur nätverket får in alla svartarbetare genom grindarna utan att väcka misstankar. I utredningarna av företagen finns långa listor på ID06-kort, bygglegitimationer som har använts i upplägget. Vi tar hjälp av sociala medier och folkbokföringsuppgifter och börjar leta efter personerna på korten.

När vi får tag på ett dussintal av dem ser vi något som myndigheterna inte har uppmärksammat: Det handlar om utbredd ID-kapning.

Männen vi pratar med är nämligen inga svartjobbare. De har ingen aning om att deras personnummer finns i ID06-listor på fuskande företag. En jobbar med försäljning i Västsverige, en annan jobbar med restaurangverksamhet i Mälardalen, en tredje bor i norra delen av landet. Några av dem vi får tag på är byggare, men med anställningar på andra företag.

Läs alla delar i Byggnadsarbetarens stora avslöjande av Svartjobbsfabriken här

Alla blir upprörda när de får veta att deras personnummer utnyttjas för att ta in svartjobbare på byggen i Stockholmstrakten.

En av de drabbade är Anders Mattsson. Han är plåtslagare till yrket men lever som hemlös sedan nio år tillbaka. Anders gör fortfarande byggjobb och berättar att han nyligen fått en båt att sova i. Men när vi möter honom en tidig morgon på ett fik i centrala Stockholm har han tillbringat några nätter på bussar och i t-banevagnar eftersom båten varit för kall.

LÄS MER:
Så går svartjobbsföretagen runt ID06.

ID06 VD: ”Undanröjt problem genom åren.”

Han har själv en idé om hur han blev ID-kapad. Efter en fängelsedom 2017 fick Anders ett tillfälligt jobb som plåtslagare på en mindre byggfirma.

– Jag jobbade i en och en halv månad där, men blev blåst på lönen. Företaget var oseriöst och jag misstänker att det är i samband med det här som min identitet har kommit iväg, säger han.

När Anders Mattsson tittar i ID06-listorna för svartjobbsföretaget upptäcker han två tidigare kollegor som också blivit ID-kapade. Foto: Johan Fyrk

Anders sa upp sig, men hans namn och personnummer skrevs istället in på svartjobbsföretaget Genat. Anders bläddrar i ID06-listorna, hittar sina personuppgifter för ett kort som gick ut i mars i år. Kortet har beställts av en falsk identitet, en person som i själva verket inte existerar.

– Den första reaktionen är att jag blir chockad och nästan illamående. Jag hade ingen aning om att det var en affärsidé att kapa ID06-kort, säger Anders och skakar på huvudet.

Anders bläddrar vidare och efter ett tag hittar han namn och personnummer till två tidigare kollegor som också blivit ID-kapade. Den tidigare plåtslagaren reagerar mer på det utstuderade fusket än på att han själv skulle kunna råka illa ut.

– Om de nu vill kapa min identitet behöver jag egentligen inte vara orolig. Jag har inte ens något bankkonto längre och jag är inte kreditvärdig, säger han.

Jag försöker bygga upp ett liv i Sverige och sådant här kan påverka mig och familjen.

Arman, ID-kapad byggnadsarbetare.

Polisen ser dock allvarligt på kapningar av ID06-kort.

– Det är en form av identitetsintrång och jag tycker absolut att man ska polisanmäla det. De utger sig för att vara de här personerna, vilket de inte är. Det här är straffbart, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på Polisens nationella bedrägericenter.

Vilka risker finns för dem som utsätts?

– Man kan till exempel göra försök att handla på kredit med kortet. Och om personerna som har korten begår brott kan fel personer bli misstänkta, säger hon.

En annan av de ID06-kapade är Arman, en man i 30-årsåldern från Tadzjikistan. Han har lämnat ett fattigt liv i hemlandet och försöker skapa ett nytt i Stockholm. Arman har gått den officiella vägen, har uppehållstillstånd och en anställning som målare och montör på ett företag i Stockholm.

När Byggnadsarbetaren kontaktar honom om ID-kapningen blir han mycket orolig. Arman berättar att han gör allt för att följa svenska lagar och regler för att få stanna i landet. Eta grubba sdelana (det är fult gjort) upprepar han flera gånger när vi träffas i en förort till Stockholm och han med egna ögon ser sitt namn och personnummer på ID06-listan.

– Jag försöker bygga upp ett liv i Sverige och sådant här kan påverka mig och familjen, säger han.

Arman tror själv att de kriminella har stulit hans identitet eftersom han delar namn med andra arbetare från forna Sovjet, som kan använda hans uppgifter utan att skapa misstankar.

När vi tittar närmare på företaget där Arman jobbar, upptäcker vi en annan möjlig anledning till ID-kapningen: Armans företag har en koppling till Svartjobbsfabriken. Man har enligt ett upptaxeringsbeslut från Skatteverket tagit in oskattad arbetskraft från Glasco, ett av bolagen i nätverket.

En byggnadsarbetare från Polen säger att han har svårt att förstå hur svartjobbsföretaget Genat har kunnat tillverka ett ID06-kort i hans namn. Kortet har gällt under två år, fram till i somras. Under den perioden har den polske mannen haft ett eget ID06-kort på det seriösa företag där han varit anställd. Hans namn och personnummer har alltså använts till två olika kort samtidigt.

Arman, Anders och flera andra utnyttjade är förvånade att det går så lätt att få ut ID06-kort med stulna personuppgifter.

– Det verkar finnas en stor svaghet i det här systemet och det är så klart inte alls bra, säger Arman.

Fotnot: Arman heter egentligen något annat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svartjobbare använde Anders ID: "Chockad"