info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 V46

Så görs nya betongen: "Avgörande steg"

Trä är på frammarsch inom bygg, mycket tack vare lägre miljöpåverkan än andra material. Men betongindustrin slår tillbaka med miljövänliga lösningar, som Swerocks eco-betong.

Tillverkning av cement står för omkring 8 procent av de globala koldioxidutsläppen. I måndags berättade Byggnadsarbetaren att en grupp forskare vid det amerikanska forskningsinstitutet MIT uppfunnit en ny tillverkningsprocess som helt ska kunna eliminera eller drastiskt reducera utsläppen. Den nya metoden för att tillverka cement sker genom en elektrokemisk process.

Peabs dotterbolag Swerock går samma väg när man satsar på klimatförbättrad betong under varumärket Eco-betong. Genom att ersätta en del av cementen med slagg från stålproduktion, tror man sig kunna minska koldioxidutsläppen från tillverkningen med cirka 50 000 ton varje år.

– Betong med slagg är ett avgörande steg på vägen mot vårt mål att vara klimatneutrala senast år 2045, säger Håkan Wifvesson, VD på Swerock, i ett pressmeddelande.

Mindre miljöpåverkan är inte den enda fördelen med den nya betongen, enligt företaget.

– Den har längre livslängd än traditionell betong samtidigt som den är tätare och ger ett bättre skydd mot vatten och sulfatklorider, säger Håkan Wifvesson.

Swerock kommer att tillverka egen slagg av restprodukterna i en ny fabrik i Oxelösund, som ska vara i drift nästa år. Materialet tas från ståltillverkning vid SSAB.

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC