info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så fixar Skanska klottret på Söder

Skanskas byggnadsarbetare tröttnade på att varje vecka måla över klottret på byggplanket, det tog en massa onödig tid. Nu har Skanska hittat en annorlunda lösning: byggplanks-graffiti.

Det är på Södermalm i Stockholm, som Skanskas projektchef och byggnadsarbetare fattat beslut om att försöka motverka klotter på ett annorlunda sätt.
– Vårt byggplank blev tidigare konstant nedbombat med en massa tags. Skanska vill att planken ska vara blåa och jag tvingades ut och måla över klottret två gånger i veckan, det tog fyra timmar varje gång, riktigt tröttsamt, säger lagbasen Markus Broman.

”Killen fick färg av oss”

Idén till erbjuda färg och låta graffitimålare fixa byggplanken väcktes när en tatueringssalong som huserade i fastigheten ville måla ”sin del av planket” för att kunderna skulle hitta till salongen.
– Det visade sig att den delen av planket fick vara i fred. Ingen målade på målningen. Då föddes tanken att låta en graffitimålare måla resten. Och när en kille kom förbi och frågade, så sade vi ja. Han fick färger av oss och sedan gjorde han ett genomtänkt jobb, han hade med sig en skiss på ett papper och så. Ingen har klottrat på hans målning, säger lagbasen Markus Broman.

En annan tatueringsstudio

Lagbasen tog med sig idén till nästa bygge. Även i denna fastighet huserade en tatueringsstudio, som erbjöd sig att måla planket, med lyckat resultat. Totalt har 30-40 meter byggplank utsmyckats med graffiti, ett slags offentlig konst som förbipasserande får ta del av.
– Skanska sparar både tid och pengar på det här. Vi får tillbaka på hyran från Stockholms kommun om vi håller snyggt och sköter planken. Vi betalar dyra pengar för varje kvadratmeter gata som vi utnyttjar, pengar som vi nu delvis får tillbaka, säger Markus Broman.

Positiva reaktioner

Skanska har fått mycket positiv respons på sitt annorlunda sätt att hantera klotter.
– Det är enormt uppmärksammat i sociala medier. Och det är ju roligt. Det är framförallt skönt att vi lyckats stoppa klottret, det sparar så mycket tid, säger Markus Broman.
Skanska grundförstärker och renoverar runt nio fastigheter på Södermalm, som drabbats av sättningar i husen från grundvattensänkningar under 1900-talet. Arbetet påbörjades 2009 och ska pågå till 2019.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så fixar Skanska klottret på Söder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig