info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Så byggs världens största träskrapa – virke för 8 000 villor

Inga träd växer till himmelen. Men frågan är om vi någonsin varit så här nära. Ofantligt många träd kommer bidra med 185 000 kubikmeter virke till världens första skyskrapa i trä.

Skyskrapan planeras att byggas i den japanska huvudstaden Tokyo. Och det blir ingen liten sticka som kommer ta plats i stadens framtida skyline. Skrapan ska bli 350 meter hög, få 70 våningar och innehålla butiker, kontor, hotell och bostäder.

Invändigt kommer byggnaden byggas helt i trä. I stommen slängs det in en del stål, men det handlar bara om 10 procent. Resten av konstruktionen ska byggas i trä. Och som sagt – mycket trä blir det. Hela huset kommer innehålla lika mycket virke som mängden trä i 8 000 villor.

Det är det japanska skogsföretaget Sumitomo Forestry som planerar att bygga skyskrapan. Tanken är att den ska bli klar till bolagets 350-års jubileum. Och företaget har gott om tid på sig – högtidsdagen infaller inte förrän 2041.

Här finns skogen
– En tredjedel av jordens landyta är skog
– Japan täcks till två tredjedelar av skog
– Hälften av världens skog finns i Ryssland, Brasilien, Kanada, USA och Kina
– I 64 länder utgör skogen mindre än 10 procent av landets yta
– Något mer än hälften av all skog som avverkas varje år går till skogsindustrin. Resten används som brännvedKälla: SkogsSverige

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Så byggs världens största träskrapa – virke för 8 000 villor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig