info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

S och LO vill riva upp Lavallagen

Riv upp Lavallagen och skärp huvudentreprenörernas ansvar. Två käpphästar för Byggnads. Båda är med i en handlingsplan som LO och Socialdemokraterna presenterar tillsammans.

De kallar tiopunktsprogrammet för ”ordningsregler för svensk arbetsmarknad”. LO och Socialdemokraterna står tillsammans bakom de tio punkterna som till stor del utgörs av hjärtefrågor för Byggnads.
I topp på listan står att riva upp Lavallagen. Den omtvistade lagen från 2010 begränsar fackets rätt att ta strid för kollektivavtalsenliga villkor för arbetare vars utländska arbetsgivare skickat dem på tillfälligt jobb i Sverige. Socialdemokraterna och LO skriver att svenska kollektivavtal ska gälla som lön och anställningsvillkor för alla som jobbar i Sverige.

Lagen hårt kritiserad

Förra veckan kritiserades Lavallagen också av Europarådet och tidigare i år fick den sig en känga av FN-organet ILO. Europarådet och ILO menar att lagen, som blev en följd av Byggnads konflikt med företaget Laval, begränsar konflikträtten för mycket.
Byggnads ordförande Johan Lindholm säger i ett uttalande att Byggnads jobbat hårt för att få till en förändring.
– Blir det här verklighet kan vi sträcka på oss ordentligt. Socialdemokraterna lovar att riva upp lex Laval. S har också tagit till sig vårt förslag om huvudentreprenöransvar, säger han.
Han konstaterar också att listan innehåller fler viktiga åtgärder för byggbranschen; månadsrapportering, registrering av företag, regleringar för bemanningsföretag och personalliggare.

Huvudentreprenör ansvarig för lön

Kravet på att huvudentreprenörer i byggbranschen ska ta ansvar för löner och villkor även hos sina underentreprenörer var en knäckfråga i årets avtalsrörelse. En arbetsgrupp med representanter från fack och arbetsgivare jobbar nu på ett förslag på lösning som ska presenteras i början av nästa år. Men nu föreslår alltså socialdemokraterna och LO en lagstiftning om huvudentreprenörens ansvar i hela entreprenadkedjan, man nämner ansvar för avtalsenliga löner och att skatt betalas in.

Skärpta f-skatteregler

Ett annat problem som är bekant för Byggnads gäller gränsdragningen mellan anställda och f-skattare, egenföretagare. Hos facket finns en oro för att arbetare uppmanas att skaffa f-skattsedel för att företag ska slippa arbetsgivaransvaret. Problemet är än större i åkeribranschen.
Socialdemokraterna och LO vill nu att lagstiftningen runt f-skatt förstärks. ”Det måste vara enkelt att bedöma om en person ska betraktas som självständig företagare eller anställd” skriver de bland annat.

Månadsvis skatterapportering

Andra frågor som tas upp gäller att lagen om offentlig upphandling ska ge mer utrymme för att ställa sociala krav, att skatter ska redovisas på individnivå månadsvis och att personalliggare i kombination med oannonserade kontrollbesök ska införas i byggbranschen.
Man vill också säkra upp villkoren för dem som kommer hit för att arbeta från ett land utanför EU. För att få arbetstillstånd måste den blivande arbetsgivaren presentera ett arbetserbjudande för Migrationsverket. LO och Socialdemokraterna vill att de villkor som presenteras då ska vara juridiskt bindande.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: S och LO vill riva upp Lavallagen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig