info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

(s) lovar sänkt byggmoms på prov

Sänkt byggmoms för särskilt bostadsbyggande är en av de satsningar som regeringen vill locka väljare med. Det vagt formulerade löftet presenterades av Göran Persson på söndagen.

Ett program på tio punkter som ska rädda Sverige undan den kris som hotar i spåren av fallande börskurser. Det inslaget i den nu inledda valrörelsen presenterades av statsminister Göran Persson på söndagen.
En av de tio punkterna handlar om ökat bostadsbyggande. Där konstaterar man att bostadsbrist är ett hinder för tillväxt i hälften av landets kommuner. Flera åtgärder föreslås i programmet. En av dem är ett halvt tillmötesgående av byggbranschens krav på sänkt byggmoms.

”Vi vill komplettera investeringsbidragen för fler hyresbostäder genom att pröva lägre byggmoms för särskilt byggande”, skriver statsministern i en debattartikel i Dagens Nyheter. Artikeln är också undertecknad av LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Jan Hellman, sakkunnig på finansdepartementet, säger att förslaget ännu inte är klart i detalj.
– Vi funderar på hur ett system med differentierad moms ska avgränsas. Men syftet är att få fart på byggandet av hyresbostäder, studentbostäder och äldreboende.

Enligt Jan Hellman är det förbjudet, enligt EUs regler, att införa en generell momssänkning för byggande. Däremot är det tillåtet att sänka momsuttaget till exempel för socialt bostadsbyggande och det den typen av avgränsningar som just nu finslipas på finansdepartementet.
Jan Hellman vill inte specificera vilka typer av bostadsbyggande som kan komma i fråga. Han vill inte heller ange någon ekonomisk ram för förslaget.
– I samband med att socialdemokraternas valmanifest presenteras, den 19 augusti, kommer förslaget att kunna preciseras mera, säger Jan Hellman.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: (s) lovar sänkt byggmoms på prov

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig