info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ryssar luras till Sverige med löfte om byggjobb

Ryska resebyråer saluför en framtid i Sverige med löfte om asyl. Enligt reklamblad från en resebyrå får män jobb som byggnadsarbetare och diversearbetare.

Strömmen av asylsökande från forna Sovjet till Sverige har ökat åtskilligt i år. Enligt DN saluför ryska resebyråer en framtid i Sverige med löften om asyl. Flera nya resebyråer i öst säljer resepaket till Sverige och utnyttjar asylrätten kommersiellt. Ett exempel är en resebyrå i Moskva som gör reklam för att männen kan få jobb som byggnadsarbetare och diversearbetare. Det talas om löner under första halvåret på 12 800-15 600 kronor , därefter ökar det, enligt informationen i reklambladet.
– De annonserar att ”vi fixar visa, vi fixar uppehållstillstånd”. De kan fixa alla tillstånd och de har tillgång till advokater. De lurar på en allting, det är välkänt, säger Per Thuning, sambandsman i Moskva, till DN om byråernas verksamhet.

I takt med att resebyråerna sprider sig i Ryssland och andra forna Sovjetstater ökar strömmen av asylsökande. Idag kommer hundratals asylsökande från Georgien, Uzbekistan och Azerbajdzan. Cirka en av tio har hittills bedömts ha skäl att stanna. Vissa resebyråer nöjer sig med råd och upplysningar om asylregler. Andra säljer viseringar på oriktiga grunder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ryssar luras till Sverige med löfte om byggjobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig