info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rumäner fick 5 000 i månadslön

Tre rumäner misstänks ha arbetat svart för 5 000 kronor i månaden hos en byggmästare i Laholms kommun. Nu riskerar företagaren fängelse och straffavgifter för brott mot utlänningslagen.

Ekopolisen misstänker att byggmästaren använde två av rumänerna som billig arbetskraft vid ett av sina byggen. Den tredje misstänks ha utfört byggnadsarbete på en privatbostad inom familjen, sonens villa.
– De berättade i förhören att de tjänade 5 000 kronor per månad. De fick mat och husrum gratis, och bodde på hustruns gård, säger Göran Henrysson på polisens ekobrottsmyndighet i Halmstad.

Vissa uppgifter tyder på att de arbetade långt mer än åtta timmar per dag, samt även på helgerna.
– Det här är dock uppgifter som vi inte kan verifiera.
De tre rumänska snickarna arbetade även åt byggmästaren under två perioder förra året, samt från januari i år. Den sistnämnda perioden avbröts i och med att de avvisades ur landet i fredags.
– Vi misstänker att de har arbetat svart. Deras namn fanns inte registrerade hos skattemyndigheten.

Skattemyndigheten utreder därmed också misstänkt brott mot skattelagstiftningen, parallellt med polisens utredning.
– Den här byggfirman är inte känd som ett tvivelaktigt företag, säger Göran Henrysson.
Straffet för brott mot utlänningslagen är böter eller fängelse i upp till ett år. Det är dock sällan fängelse döms ut för den här typen av brott.
Det finns en särskild avgift vid brott mot utlänningslagen som innebär att arbetsgivaren ska betala ett basbelopp (37 900 kronor) per anställd som arbetat längre än tre månader illegalt i landet.

Om rätten beslutar om full straffavgift, blir totalsumman cirka 115 000 kronor. Rätten kan fatta beslut om utdömande av avgift, även om det inte blir en fällande dom.
Medborgare från länder utanför EU har rätt att vistas på turistvisum i Sverige i upp till tre månader, men måste ha arbetstillstånd om de arbetar här. Arbetstillståndet ska ordnas i hemlandet, före avresan till Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rumäner fick 5 000 i månadslön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig