info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
BluebeamPC 16-17
BESSERWISSERN

Rostfria kollegor – som aldrig tar rast

Vän eller fiende? Byggnadsarbetaren spanar in nya robotar som kan vara till värdefull hjälp, men samtidigt riskerar att göra oss mindre behövda. Kolla in bildspelet.

Murarens mardröm? Hadrian X – murarroboten som är uppemot tio gånger snabbare än en människa. Det brittiska företaget Fastbrick Robotics menar att deras robot kan lägga 3 000 tegelstenar på samma tid som en mänsklig murare hinner med 300–600 tegelstenar.
Humanoiden HRP-5P är en humanoid som vi skrivit om tidigare. Roboten har ett lite skrämmande utseende som kan föra tankarna till Terminator. I dagsläget sätter den bara upp gipsplattor. Men HRP-5P kan utvecklas för att även utföra andra typer av monterings- arbeten i framtiden.
Golvläggarkungen Golvläggare kan hämta andan en stund. Företaget Cbot, som tagit fram golvläggarroboten Tilebot 300, har konkat. Tilebot hade kapacitet att lägga tyngre golvplattor i till exempel gallerior och stormarknader med en hastighet av tio kvadratmeter per timme. Konkurrenter står dock säkert redan i startgroparna.
Husskrivaren Robotar som fungerar som 3D-skrivare har lyckats bygga både broar och hus i testprojekt. Företaget Icon vill ta det hela ett steg längre. Tillsammans med hjälporganisationen New Story planerar de att 3D-printa betongstommar till ett helt bostadsområde för fattiga i El Salvador.
Stålhanden Tillsammans med Bioservo utvecklar JM robothandsken Ironhand för att kunna användas på byggen. Namnet till trots är handsken mjuk, men den ger användaren ökad greppstyrka och uthållighet. Ironhand kommer definitivt att ge dig stadigast handslag i arbetslaget.
Armeringsmaskinen Robotdalen i Västerås tar fram robotar som ska kunna bygga armeringskorgar på plats på byggen. De kan till och med själva beställa leveranser av material. Hittills är det hela på projektstadiet och går under arbetsnamnet Proof of concept.
Annons
Onebolt 640×240 V17-20
arrow_forward Senaste nytt
Annons
LBrador 250×600 V9-20