info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Rörmontör nära blindhet av fogmassa

Rörmontören hade tur som klarade synen när han fick fogmassa i ögonen. Trots att fogmassan innehöll isocyanater hade rörmontören inte fått någon särskild härdplastutbildning eller genomgått någon läkarundersökning.

Olyckan inträffade i Midsommarkransen utanför Stockholm i början av juni, men har först nu kommit in till arbetsmiljöinspektionen i Stockholm.
En rörmontör skulle applicera fogmassa på ett rör med en spruta. Men av någon anledning hanterade han sprutan på ett felaktigt sätt. Fogmassan sprutade upp i ansiktet och i ögonen.
Vid olyckstillfället hade inte mannen ögonskydd på sig, trots att sådana fanns på arbetsplatsen. Men som tur var kunde han spola av ögonen i duschen. På sjukhuset visade det sig att han hade en inflammation på hornhinnan och fick behandling. Han kunde återvända till jobbet efter några dagar. Anna Billgren, arbetsmiljöinspektör i Stockholm, tycker att mannen hade tur.
– Fogmassan fungerar som lim. Det klistrar ihop ögonen. Om han inte hade duschat så hade han inte klarat synen, säger hon.

På arbetsplatsen fanns skyddsglasögon och varuinformationsblad om produkten. Men arbetsgivaren har inte gett rörmontören någon utbildning om härdplaster, vilket strider mot arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter. Rörmontören har inte heller genomgått någon läkarundersökning, trots att fogmassa innehåller isocyanater
– Man har exempelvis inte kontrollerat hans lungfunktioner. Den som exempelvis har anlag för astma ska inte jobba med sådana här produkter. Alla som arbetar med frätande produkter ska ha skyddsglasögon, säger Anna Billgren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Rörmontör nära blindhet av fogmassa

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig